Kuchnia chorwacka

Podczas pobytu nad Adriatykiem nie tylko cieszymy się słońcem i ciepłym morzem, ale także próbujemy lokalnych smakołyków. Zapewne każdy z Państwa ma jakąś potrawę, która zasmakowała mu podczas pobytu w Chorwacji. Jak to bywa w krajach turystycznych z jakością i autentycznością serwowanych posiłków bywa różnie. Na tej stronie chciałbym Państwu zaprezentować serię artykułów poświęconych oryginalnej kuchni chorwackiej. Przy każdym daniu polecam również restauracje, gdzie można je zjeść

Kuchnia chorwacka pełna jest typowych południowych smaków. Smaki te mogą znacznie różnić się w zależności od regionu. Północ Chorwacji znajduje się pod wpływem kuchni kontynentalnej, na wybrzeżu wyraźne są wpływy włoskie, zwłaszcza weneckie, gdyż to właśnie Republika Wenecka władała tymi terenami przez kilka stuleci. Nie ma więc w zasadzie jednej kuchni chorwackiej, jest za to kuchnia regionalna. Typowe produkty regionalne to np. trufle na Istrii, krewetki w Kwarnerze, dojrzewająca szynka i oliwa w Dalmacji

Podobnie różne bywają lokale, w których podaje się jedzenie. Chorwaci uwielbiają przesiadywać w kawiarniach - kafić - stanowią one centrum życia towarzyskiego i dają możliwość poznania najnowszych plotek. Do kawy zjada się różnego rodzaju przekąski kupowane niedrogo w piekarniach - pekarna. Lokalnych potraw możemy spróbować w małych lokalach, najczęściej prowadzonych przez jedną rodzinę - konoba. Typowa restauracja, jaką znamy to restoran.

Kuchnia chorwacka, mimo że tak różnorodna, zawsze pozostaje pyszna!

23 kwietnia 2020
sinjski arambasici

Sinjski arambašići (rodzaj gołąbków)

Danie przypominające nieco nasze gołąbki pochodzi z leżącego w głębi lądu Sinja.  W smaczny sposób łączy tradycję kulinarną Europy Południowej i Środkowej. Nazwa pochodzi od słowa […]
20 kwietnia 2020
istryjskie kiełbaski

Istryjskie kiełbaski

Kawałki tradycyjnej surowej wieprzowej kiełbasy podsmażone na oliwie a potem podduszone w winie. Proste, wiejskie jedzenie, ale ze względu na wysoką jakość składników naprawdę smaczne. Szybka […]
20 kwietnia 2020
fritule

Kroštule (chorwackie faworki)

Chorwackie faworki. Chrupiące ciasto, które przygotowuje się z mąki, jaj, cukru, śmietany i rakiji. Ciasto kroi się w pasy i  skręca, a potem smaży w głębokim […]
1 marca 2020

Dubrovačka rozata

Dubrovačka rozata jest częścią dziedzictwa Republiki Dubrownickiej, która przetrwała do dziś. Przepis był przenoszony drogą ustną z pokolenia na pokolenie. Widocznie ciastko było tak smaczne, że […]
1 marca 2020

Stonska torta od makarula – tort makaronowy ze Stonu

Ston, miasteczko stanowiące wrota do półwyspu Pelješac i otoczone 890 metrowymi murami z czasów Republiki Dubrownickiej szczyci się wyjątkowym tortem. Najważniejszym składnikiem tortu jest makaron (makaruli)… […]
1 marca 2020

Srdele na ražnju – sardynki z rusztu

Szybkie i proste danie, ale jeśli rybki są świeże, naprawdę pyszne. Sardynki myje się, soli i nabija na drewniane patyczki, następnie kładzie na ruszcie. Po upieczeniu […]
1 marca 2020

Juha od kamenica – zupa z ostrygami

Szczęśliwy jest kraj, w którym tak wyrafinowanego i drogiego składnika używa się do zupy. W Dubrowniku zupę z ostrygami jada się od stuleci, jeszcze zanim te […]
1 marca 2020

Bakalar pod sačem (dorsz pieczony pod kopułą)

Bakalar czyli po prostu dorsz spożywany jest w Dalmacji od wieków. Kiedyś stanowił proste i dostępne jedzenie rybaków i och rodzin, obecnie uchodzi za rarytas. Ryba […]
1 marca 2020

Zelena menestra (danie jednogarnkowe)

Danie to tradycyjnie przygotowuje się w okolicach Dubrownika na Boże Narodzenie, ale nie tylko wtedy, gdyż spożywa się je przez całą chłodniejszą część roku. Nieco przypomina […]
1 marca 2020

Šporki makaruli – makaron w mięsnym sosie

Danie spożywane w Dubrowniku podczas chłodnych zimowych dni wskazuje na wpływy włoskie w lokalnej kuchni. Podobieństwo do włoskiego ragu di carne jest oczywiste. Šporki makaruli to […]
1 marca 2020

Marinirana tunjevina – tuńczyk w marynacie

Tuńczyk to niby u nas popularna ryba, ale spożywamy go wyłącznie z puszki. W Dalmacji za to macie niepowtarzalną okazję spróbować świeżego tuńczyka. Na targu rybnym […]
1 marca 2020

Neretvanski brodet – gulasz z ryb i żab

Brodet jest potrawą znaną w całej Dalmacji. Tę jego wersję zjecie natomiast tylko w dolinie rzeki Neretwy, gdzie zamiast ryb morskich je się ryby słodkowodne i […]
1 marca 2020

Wina Południowej Dalmacji

Uprawa winorośli dotarła do tej części Chorwacji wraz z greckimi kolonizatorami. Głównymi ośrodkami rozwoju były greckie kolonie w Cavtacie i na Kočuli, gdzie winiarstwo trwało bez […]
2 lutego 2020

Viški hib

Figi są bardzo rozpowszechnione w całej Dalmacji, rosną dosłownie wszędzie, w przydomowych ogrodach i na dziko.  Te słodkie owoce warto jeść świeże, zerwane z drzewa, ale […]
2 lutego 2020

Imotska torta (tort migdałowy)

Miasteczko Imotski leżące niedaleko granicy z Bośnią i Hercegowiną słynie z tortu zwanego w Chorwacji „królem tortów” (właściwie królową, bo w języku chorwackim tort jest rodzaju […]

Opisane produkty i potrawy stanowią tylko cześć wspaniałości, na które traficie na Istrii.

Przyjedźcie tu i sprawdźcie sami!