Podczas pobytu nad Adriatykiem nie tylko cieszymy się słońcem i ciepłym morzem, ale także próbujemy lokalnych smakołyków. Zapewne każdy z Państwa ma jakąś potrawę, która zasmakowała mu podczas pobytu w Chorwacji. Jak to bywa w krajach turystycznych z jakością i autentycznością serwowanych posiłków bywa różnie. Na tej stronie chciałbym Państwu zaprezentować serię artykułów poświęconych oryginalnej kuchni chorwackiej. Przy każdym daniu polecam również restauracje, gdzie można je zjeść
Kuchnia chorwacka pełna jest typowych południowych smaków. Smaki te mogą znacznie różnić się w zależności od regionu. Północ Chorwacji znajduje się pod wpływem kuchni kontynentalnej, na wybrzeżu wyraźne są wpływy włoskie, zwłaszcza weneckie, gdyż to właśnie Republika Wenecka władała tymi terenami przez kilka stuleci. Nie ma więc w zasadzie jednej kuchni chorwackiej, jest za to kuchnia regionalna. Typowe produkty regionalne to np. trufle na Istrii, krewetki w Kwarnerze, dojrzewająca szynka i oliwa w Dalmacji
Podobnie różne bywają lokale, w których podaje się jedzenie. Chorwaci uwielbiają przesiadywać w kawiarniach - kafić - stanowią one centrum życia towarzyskiego i dają możliwość poznania najnowszych plotek. Do kawy zjada się różnego rodzaju przekąski kupowane niedrogo w piekarniach - pekarna. Lokalnych potraw możemy spróbować w małych lokalach, najczęściej prowadzonych przez jedną rodzinę - konoba. Typowa restauracja, jaką znamy to restoran.
Kuchnia chorwacka, mimo że tak różnorodna, zawsze pozostaje pyszna!
Opisane produkty i potrawy stanowią tylko cześć wspaniałości, na które traficie na Istrii.