Kuchnia Chorwacka

23 kwietnia 2020
sinjski arambasici

Sinjski arambašići (rodzaj gołąbków)

Danie przypominające nieco nasze gołąbki pochodzi z leżącego w głębi lądu Sinja.  W smaczny sposób łączy tradycję kulinarną Europy Południowej i Środkowej. Nazwa pochodzi od słowa […]
20 kwietnia 2020
istryjskie kiełbaski

Istryjskie kiełbaski

Kawałki tradycyjnej surowej wieprzowej kiełbasy podsmażone na oliwie a potem podduszone w winie. Proste, wiejskie jedzenie, ale ze względu na wysoką jakość składników naprawdę smaczne. Szybka […]
20 kwietnia 2020
fritule

Kroštule (chorwackie faworki)

Chorwackie faworki. Chrupiące ciasto, które przygotowuje się z mąki, jaj, cukru, śmietany i rakiji. Ciasto kroi się w pasy i  skręca, a potem smaży w głębokim […]
1 marca 2020

Dubrovačka rozata

Dubrovačka rozata jest częścią dziedzictwa Republiki Dubrownickiej, która przetrwała do dziś. Przepis był przenoszony drogą ustną z pokolenia na pokolenie. Widocznie ciastko było tak smaczne, że […]
1 marca 2020

Stonska torta od makarula – tort makaronowy ze Stonu

Ston, miasteczko stanowiące wrota do półwyspu Pelješac i otoczone 890 metrowymi murami z czasów Republiki Dubrownickiej szczyci się wyjątkowym tortem. Najważniejszym składnikiem tortu jest makaron (makaruli)… […]
1 marca 2020

Srdele na ražnju – sardynki z rusztu

Szybkie i proste danie, ale jeśli rybki są świeże, naprawdę pyszne. Sardynki myje się, soli i nabija na drewniane patyczki, następnie kładzie na ruszcie. Po upieczeniu […]
1 marca 2020

Juha od kamenica – zupa z ostrygami

Szczęśliwy jest kraj, w którym tak wyrafinowanego i drogiego składnika używa się do zupy. W Dubrowniku zupę z ostrygami jada się od stuleci, jeszcze zanim te […]
1 marca 2020

Bakalar pod sačem (dorsz pieczony pod kopułą)

Bakalar czyli po prostu dorsz spożywany jest w Dalmacji od wieków. Kiedyś stanowił proste i dostępne jedzenie rybaków i och rodzin, obecnie uchodzi za rarytas. Ryba […]
1 marca 2020

Zelena menestra (danie jednogarnkowe)

Danie to tradycyjnie przygotowuje się w okolicach Dubrownika na Boże Narodzenie, ale nie tylko wtedy, gdyż spożywa się je przez całą chłodniejszą część roku. Nieco przypomina […]
1 marca 2020

Šporki makaruli – makaron w mięsnym sosie

Danie spożywane w Dubrowniku podczas chłodnych zimowych dni wskazuje na wpływy włoskie w lokalnej kuchni. Podobieństwo do włoskiego ragu di carne jest oczywiste. Šporki makaruli to […]
1 marca 2020

Marinirana tunjevina – tuńczyk w marynacie

Tuńczyk to niby u nas popularna ryba, ale spożywamy go wyłącznie z puszki. W Dalmacji za to macie niepowtarzalną okazję spróbować świeżego tuńczyka. Na targu rybnym […]
1 marca 2020

Neretvanski brodet – gulasz z ryb i żab

Brodet jest potrawą znaną w całej Dalmacji. Tę jego wersję zjecie natomiast tylko w dolinie rzeki Neretwy, gdzie zamiast ryb morskich je się ryby słodkowodne i […]
1 marca 2020

Wina Południowej Dalmacji

Uprawa winorośli dotarła do tej części Chorwacji wraz z greckimi kolonizatorami. Głównymi ośrodkami rozwoju były greckie kolonie w Cavtacie i na Kočuli, gdzie winiarstwo trwało bez […]
2 lutego 2020

Viški hib

Figi są bardzo rozpowszechnione w całej Dalmacji, rosną dosłownie wszędzie, w przydomowych ogrodach i na dziko.  Te słodkie owoce warto jeść świeże, zerwane z drzewa, ale […]
2 lutego 2020

Imotska torta (tort migdałowy)

Miasteczko Imotski leżące niedaleko granicy z Bośnią i Hercegowiną słynie z tortu zwanego w Chorwacji „królem tortów” (właściwie królową, bo w języku chorwackim tort jest rodzaju […]
2 lutego 2020

Ostrygi (kamenice)

Ostrygi hoduje się w całej Dalmacji i spożywa tu od zawsze. W starożytności jedząc ostrygi oddawano cześć Afrodycie, dzisiaj ceni się te mięczaki ze względu na […]
2 lutego 2020

Małże na buzaru

Tradycyjny sposób przygotowywania owoców morza w Dalmacji, nazywany „na buzaru” , polega na duszeniu w sosie z białego wina, oliwy, czosnku i natki pietruszki. W ten […]
2 lutego 2020

Komiška pogača

Kolejny placek swoją prostotą przypominający pizzę. Pochodzi z miejscowości Komiža na wyspie Vis, ale w nieco innej wersji jest też przygotowywany w stolicy wyspy. W Komižy […]
2 lutego 2020

Poljički soparnik

Chorwacka odpowiedź na włoską pizze! Rodzaj pieczonego w piecu placka nadziewanego blitvą, czyli warzywem przypominającym w smaku szpinak, lecz spokrewnionego z burakiem. Przepis pochodzi ze średniowiecza, […]
2 lutego 2020

Pašticada (danie z wołowiny)

Legendarna potrawa słynna w całej Dalmacji. Każdy dom ma tutaj swoją własną recepturę przyrządzania pašticady, której strzeże i którą uważa za najlepszą. Przepis podobno pochodzi jeszcze […]
2 lutego 2020

Hvarska gregada (danie z duszonych ryb)

Potrawa charakterystyczna dla Hvaru i spożywana tam od wieków. Przed wielkimi odkryciami geograficznymi podawana była z pieczywem, odkąd jednak w Europie pojawiły się ziemniaki, stanowią one […]
2 lutego 2020

Wina Środkowej Dalmacji

Z dużą dozą prawdopodobieństwa można stwierdzić, że Środkowa Dalmacja jest najstarszym regionem winiarskim w Chorwacji. Już w czasach starożytnych Grecy uprawiali winnorośl na wyspach Hvar i […]