Tak jak w przypadku każdej starej receptury, przepis przekazywany jest ustnie z pokolenia na pokolenie, a każdy dom ma swoje tajemnice dotyczące doboru składników i ich proporcji. Oprócz makaronu w składzie są jeszcze m.in. czekolada, orzechy, migdały i destylat gruszkowy.
Składniki:
Ciasto:
– 300 g mąki gruboziarnistej
– 2 jaja
– odrobina oleju
– sól
– 500 g makaronu penne
Nadzienie:
– 200 g cukru
– 100 g czekolady
– 200 g migdałów
– 200 g orzechów
– cynamon
– cytryna
Krem:
– destylat gruszkowy
– laska wanilii
– cukier do smaku
– 6 jaj
– 250 g masła
Sposób przygotowania:
Zagnieć ciasto z mąki, jaj, soli i odrobiny oleju, następnie pozostaw w temperaturze pokojowej by odpoczęło. Ubij jajka z wanilią i destylatem gruszkowym na krem. Ciasto rozwałkuj cienko i połóż na posmarowanej masłem formie do pieczenia tak, żeby ciasto wystawało poza ściany naczynia.
Następnie wyłóż środek naczynia w następujący sposób: warstwa nadzienia, warstwa kremu, kilka kawałków masła, warstwa ugotowanego makaronu. Układaj warstwy dopóki nie skończą się składniki lub dopóki nie napełnisz całego wnętrza. Pamiętaj, żeby zakończyć warstwą kremu.
Przykryj wszystko ciastem. Piecz tort przez około 45 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu wyjmij z naczynia i odstaw do ostygnięcia.
Tort makaronowy niestety raczej trudno dostać w cukierni. Częściej przygotowuje się do w domu.
Tort makaronowy jest oryginalnym smakołykiem ze Stonu. A na jakie inne niespodzianki kulinarne traficie w Chorwacji? Sprawdźcie dział mojego bloga Kuchnia Dalmacji Południowej, gdzie znajdziecie serię artykułów z oryginalnymi przepisami oraz polecanymi restauracjami. Kuchnia chorwacka to kuchnia regionów!
Jeśli zastanawiacie się, gdzie kupić autentyczne chorwackie produkty w Polsce, to zajrzyjcie na stronę sklepu internetowego Smaki Dalmacji (https://smakidalmacji.pl/), partnera działu poświęconego kuchni chorwackiej.
Jestem magistrem filologii chorwackiej i zapraszam Cię w podróż po Chorwacji.
Razem odkryjemy to, co w tym pięknym kraju jest najlepszego: urokliwe miasteczka, regionalną kuchnię, lokalne wydarzenia i atrakcje. Zapytamy Chorwatów gdzie warto zjeść, gdzie pójść na kawę, jak ciekawie spędzić czas. Kto, jak nie oni, wie co dobrego jest w okolicy.
Mój blog jest także miejscem promocji chorwackich produktów, języka i kultury. Zakochaj się w Chorwacji i Ty!