Kuchnia Istrii

Partnerem działu są Smaki Dalmacji (https://smakidalmacji.pl/), sklep internetowy z autentycznymi produktami chorwackimi.
Istryjska kuchnia jest bardzo różnorodna. Jest to spowodowane zarówno mieszaniem się na tym obszarze różnych kultur – włoskiej, południowosłowiańskiej i austriackiej, jak i zróżnicowanym ukształtowaniem terenu.

Na wybrzeżu Adriatyku zjemy głównie potrawy kuchni śródziemnomorskiej, z dużymi wpływami włoskimi, ryby, owoce morza oraz makarony, natomiast górzyste i pagórkowate wnętrze półwyspu oferuje dania bardziej treściwe, oparte na mięsie, kapuście i roślinach strączkowych. Jak przystało na kuchnię tradycyjną, kuchnia Istrii różni się także w zależności od pór roku.

Wiosną zbiera się tu dzikie szparagi, latem łowi ryby lub owoce morza, jesienią szuka słynnych istryjskich trufli, a zimą grzeje się przy kominku zajadając kapustę i pieczone kiełbasy. Dodajmy do tego miejscowe szczepy win oraz oliwek, lokalne sery i wędliny, niespotykane gdzie indziej makarony oraz ciasta, a otrzymamy kulinarny obraz miejsca, które zrobi wrażenie na najbardziej nawet wybrednych smakoszach.

Jeśli powyższy wstęp rozbudził Waszą ciekawość i chcielibyście dowiedzieć się czego możecie spróbować podczas Waszej wyprawy na Istrię, zapraszam do przeczytania małego przewodnika po Istryjskich specjałach, który przygotowałem specjalnie dla Was we współpracy z chorwackim blogerem Darkiem Iviciem. Mam nadzieję, że wśród przedstawionych produktów i potraw znajdziecie swoje ulubione.

Smacznego! Jak mawiają Chorwaci: Dobar tek!

20 kwietnia 2020
istryjskie kiełbaski

Istryjskie kiełbaski

Kawałki tradycyjnej surowej wieprzowej kiełbasy podsmażone na oliwie a potem podduszone w winie. Proste, wiejskie jedzenie, ale ze względu na wysoką jakość składników naprawdę smaczne. Szybka […]
20 kwietnia 2020
fritule

Kroštule (chorwackie faworki)

Chorwackie faworki. Chrupiące ciasto, które przygotowuje się z mąki, jaj, cukru, śmietany i rakiji. Ciasto kroi się w pasy i  skręca, a potem smaży w głębokim […]
2 lutego 2020

Fritule (chorwackie pączki)

Przechodzimy do słodyczy. Rodzaj małych pączków, najczęściej z dodatkiem skórki cytryny i rakiji. Tradycyjnie przygotowywane podczas postów, zwłaszcza w Wigilię. Jak przygotować fritule? Składniki: – duże […]
2 lutego 2020

Fritaja (rodzaj omletu)

Lokalny omlet ze swojskich jaj, wiosną przygotowywany z dodatkiem dzikich szparagów i młodej cebuli. Do popularnych dodatków należą także kiełbasa, szynka, grzyby i sery. Często można […]
2 lutego 2020

Sery z Istrii

Na Istrii wytwarza się znakomite sery, zarówno z mleka krowiego, jak i z owczego. Polecam spróbować zwłaszcza te, które wzbogacone są o lokalne dodatki. Mamy więc […]
2 lutego 2020

Istryjska szynka (istarski pršut)

Tradycyjna istryjska szynka powstaje w długim, trwającym rok procesie suszenia. Aby proces ten przebiegał prawidłowo, potrzebna jest bura – północny, chłodny wiatr wiejący na Istrii. Istarski […]
2 lutego 2020

Makaron Fuži

Fuži to kolejny rodzaj makaronu typowy dla Istrii. W tym przypadku ciasto makaronowe kroimy na kawałki w kształcie rombu, następnie ciasto nawijamy na cienki patyczek i […]
2 lutego 2020

Makaron Pljukanci

A teraz coś dla miłośników makaronu. Pljukanci to jego rodzaj charakterystyczny dla Istrii. Ciasto makaronowe kroi się na malutkie kawałeczki, a potem rolując miedzy dłoniami uzyskuje […]
2 lutego 2020

Małże “na buzaru”

Sezon na mule przypada na luty i marzec, ale także o innych porach roku można spróbować małży przyrządzonych sposobem „na buzaru” – gotowanych w sosie na […]
2 lutego 2020

Małże św. Jakuba

Małże św. Jakuba, znane także jako przegrzebki, są jednym z morskich przysmaków, które oferuje Istria. W środku dużej muszli znajduje się delikatne i aromatyczne mięso. Szczególnie […]
2 lutego 2020

Trufle na Istrii

Trufle (tartufi), z których słynie Istria, to najdroższe grzyby na świecie, kilogram białej trufli kosztuje około 4 tysiące Euro, a czarnej 2 tysiące Euro. Są niezwykle […]
2 lutego 2020

Istryjskie wina

Istryjskie wina zawdzięczają swoje wysoką jakość specyficznej glebie i warunkom klimatycznym. W końcu winorośl rośnie w miejscu gdzie spotykają się masy powietrza znad Alp i Morza […]

Opisane produkty i potrawy stanowią tylko cześć wspaniałości, na które traficie na Istrii.

Przyjedźcie tu i sprawdźcie sami!