Istryjska kuchnia jest bardzo różnorodna. Jest to spowodowane zarówno mieszaniem się na tym obszarze różnych kultur – włoskiej, południowosłowiańskiej i austriackiej, jak i zróżnicowanym ukształtowaniem terenu.
Na wybrzeżu Adriatyku zjemy głównie potrawy kuchni śródziemnomorskiej, z dużymi wpływami włoskimi, ryby, owoce morza oraz makarony, natomiast górzyste i pagórkowate wnętrze półwyspu oferuje dania bardziej treściwe, oparte na mięsie, kapuście i roślinach strączkowych. Jak przystało na kuchnię tradycyjną, kuchnia Istrii różni się także w zależności od pór roku.
Wiosną zbiera się tu dzikie szparagi, latem łowi ryby lub owoce morza, jesienią szuka słynnych istryjskich trufli, a zimą grzeje się przy kominku zajadając kapustę i pieczone kiełbasy. Dodajmy do tego miejscowe szczepy win oraz oliwek, lokalne sery i wędliny, niespotykane gdzie indziej makarony oraz ciasta, a otrzymamy kulinarny obraz miejsca, które zrobi wrażenie na najbardziej nawet wybrednych smakoszach.
Jeśli powyższy wstęp rozbudził Waszą ciekawość i chcielibyście dowiedzieć się czego możecie spróbować podczas Waszej wyprawy na Istrię, zapraszam do przeczytania małego przewodnika po Istryjskich specjałach, który przygotowałem specjalnie dla Was we współpracy z chorwackim blogerem Darkiem Iviciem. Mam nadzieję, że wśród przedstawionych produktów i potraw znajdziecie swoje ulubione.
Smacznego! Jak mawiają Chorwaci: Dobar tek!
Opisane produkty i potrawy stanowią tylko cześć wspaniałości, na które traficie na Istrii.