Kuchnia dalmatyńska jest typową kuchnią śródziemnomorską, opartą na dojrzałych w słońcu warzywach i owocach, świeżo wyłowionych z morza rybach i jagnięcinie.
Na jej obecny kształt duży wpływ miała historia tych ziem, gdzie przeplatały się wpływy chorwackie, włoskie, francuskie i tureckie.
Mieszkańcy Dalmacji są bardzo przywiązani do tradycji i największą popularnością cieszą się tutaj bardzo stare, niezmienione od wieków, proste w swojej istocie przepisy oparte na składnikach pochodzących z najbliższej okolicy.
Co zatem gości najczęściej na dalmatyńskim talerzu? Bogactwo surowych i gotowanych warzyw: pomidory, szparagi, papryka, ziemniaki, cukinia, bakłażan, blitwa. Wśród ryb dorada, zubatac, labraks, makrela i sardynki przygotowywane na różne sposoby: w zupach, brodetach, risotto, z rusztu, pieczone w piecu, marynowane i solone. Z mięs spożywa się głównie jagnięcinę, ale słynna pašticada powstaje z wołowiny, a dalmatinski pršut czyli szynka suszona na wietrze z wieprzowiny. Przyprawy używane są oszczędnie, wyłącznie by podkreślić smak wysokiej jakości składników i nie zdominować potrawy.
Najpopularniejsze dodatki to oliwa, zielone i czarne oliwki, kapary, czosnek, cebula, pietruszka oraz zioła, które w Chorwacji rosną prawie wszędzie: rozmaryn, bazylia i szałwia. Liści laurowych nie trzeba kupować suszonych w sklepie, wystarczy zerwać je prosto z krzewu.
Nawet słodycze są w tym zakątku Europy zdrowsze niż gdzie indziej. Zamiast tłustych tortów opartych na śmietanie i maśle, piecze się ciasta z dodatkiem suszonych fig i winogron, orzechów i migdałów, zamiast cukru używa się miodu, najczęściej są to smokvenjak, rožata lub mandulat.