Kuchnia Dalmacji Północnej

Partnerem działu są Smaki Dalmacji (https://smakidalmacji.pl/), sklep internetowy z autentycznymi produktami chorwackimi.
Kuchnia dalmatyńska jest typową kuchnią śródziemnomorską, opartą na dojrzałych w słońcu warzywach i owocach, świeżo wyłowionych z morza rybach i jagnięcinie.

Na jej obecny kształt duży wpływ miała historia tych ziem, gdzie przeplatały się wpływy chorwackie, włoskie, francuskie i tureckie.

Mieszkańcy Dalmacji są bardzo przywiązani do tradycji i największą popularnością cieszą się tutaj bardzo stare, niezmienione od wieków, proste w swojej istocie przepisy oparte na składnikach pochodzących z najbliższej okolicy.

Co zatem gości najczęściej na dalmatyńskim talerzu? Bogactwo surowych i gotowanych warzyw: pomidory, szparagi, papryka, ziemniaki, cukinia, bakłażan, blitwa. Wśród ryb dorada, zubatac, labraks, makrela i sardynki przygotowywane na różne sposoby: w zupach, brodetach, risotto, z rusztu, pieczone w piecu, marynowane i solone. Z mięs spożywa się głównie jagnięcinę, ale słynna pašticada powstaje z wołowiny, a dalmatinski pršut czyli szynka suszona na wietrze z wieprzowiny. Przyprawy używane są oszczędnie, wyłącznie by podkreślić smak wysokiej jakości składników i nie zdominować potrawy.

Najpopularniejsze dodatki to oliwa, zielone i czarne oliwki, kapary, czosnek, cebula, pietruszka oraz zioła, które w Chorwacji rosną prawie wszędzie: rozmaryn, bazylia i szałwia. Liści laurowych nie trzeba kupować suszonych w sklepie, wystarczy zerwać je prosto z krzewu.

Nawet słodycze są w tym zakątku Europy zdrowsze niż gdzie indziej. Zamiast tłustych tortów opartych na śmietanie i maśle, piecze się ciasta z dodatkiem suszonych fig i winogron, orzechów i migdałów, zamiast cukru używa się miodu, najczęściej są to smokvenjak, rožata lub mandulat.

26 stycznia 2020

Skradinska torta

Kolejny przysmak ze Skradinu, tym razem słodki. Słodki, ale całkiem zdrowy. Tort przygotowuje się z dużej ilości zmielonych migdałów, orzechów, 12 jaj, gorzkiej czekolady, miodu, maraskino, […]
26 stycznia 2020

Špageti sa volcima (spaghetti z jeżowcami)

Jeżowce zapewne nie kojarzą Wam się najlepiej. Najeżone długimi o ostrymi kolcami żyjątka leżą na dnie morza i nietrudno o bolesne nadepnięcie podczas morskiej kąpieli. O […]
26 stycznia 2020

Orada pečena u vinu (dorada pieczona w winie)

Mięso dorady jest delikatne i bardzo smaczne, a ryba ta jest na szczęście jeszcze dosyć często spotykana w wodach Adriatyku. Rybę należy umyć, oczyścić, posolić i […]
26 stycznia 2020

Crni rižoto (risotto z inkaustem kałamarnicy)

Oryginalne danie, które spotkacie w dużej części dalmatyńskich restuaracji. Jest to risotto, do którego pod koniec gotowania dodaje się inkuast (naturalny atrament) z kałamarnicy, dzięki czemu […]
26 stycznia 2020

Marinada od skuše (makrela w marynacie)

Makrelę najpierw piecze się na ruszcie lub smaży, a następnie zalewa gorącą marynatą. Marynata składa się z oliwy, octu, wody, pietruszki i rozmarynu. Ryba musi trochę […]
26 stycznia 2020

Srdele na gradele (sardynki z rusztu)

Szybkie i proste danie, ale jeśli rybki są świeże, naprawdę pyszne. Sardynki myje się, soli, polewa oliwą i kładzie na rozgrzany ruszt. Po upieczeniu powinny mieć […]
26 stycznia 2020

Šibenske Luganige (białe kiełbaski)

Luganige tradycyjnie jada się w Szybeniku na Boże Narodzenie. Są to surowe kiełbaski przypominające naszą białą kiełbasę, które smaży się, gotuje w wodzie lub podgrzewa w […]
23 października 2019

Drniški pršut (szynka suszona)

Drniški pršut wytwarza się w miejscowości Drniš, oddalonej nieco na wschód od Szybenika. Jest to tradycyjna szynka solona i suszona na wietrze. Swój znakomity smak zawdzięcza […]
23 października 2019

Jagnięcina z wyspy Pag

Na Pagu mieszka około 30 000 owiec, a warunki panujące na wyspie są wyjątkowe. Zwierzęta pasą się na kamienistym podłożu, z którego wyskubują dziko rosnące zioła i […]
23 października 2019

Wina Północnej Dalmacji

Północna Dalmacja stanowi duży obszar, w którym panują różnorodne warunki klimatyczne, lecz wbrew temu w całym regionie uprawia się te same szczepy winogron. Wśród win białych […]
23 października 2019

Paški sir

Najbardziej znany chorwacki ser i jedna z wizytówek tego kraju. Produkuje się go tradycyjnymi metodami na wyspie Pag z owczego sera, a swoją wyjątkowość zawdzięcza temu, […]
23 października 2019

Dagnje (mule) na buzaru

Tradycyjny sposób przygotowywania owoców morza w Dalmacji, nazywany „na buzaru” , polega na duszeniu w sosie z białego wina, oliwy, czosnku i natki pietruszki. Dagnie to […]
23 października 2019

Skradinski risotto

Skradin, miejscowość leżąca niedaleko Szybenika, słynnie z dobrego jedzenia. Jedną z potraw stamtąd pochodzących jest skradinski rosotto, czyli z risotto z cielęciną. Przepis jest bardzo prosty, […]
23 października 2019

Benkovačko varivo (danie jednogarnkowe)

Benkovačko varivo przygotowuje się z gotowanej fasoli, ciecierzycy, jęczmienia, warzyw i boczku. Danie jednogarnkowe z roślin strączkowych i mięsa, smaczne i pożywne. Benkovac to miasteczko leżące […]
23 października 2019

Hobotnica ispod peke (ośmiornica pod peką)

Sposób przygotowywania jedzenia „ispod peke” polega na pieczeniu w piecu pod metalową kopułą. Najlepiej gdyby ośmiornica była przed pieczeniem zamrożona, gdyż dzięki temu będzie znacznie miększa. […]