Składniki:
– kiełbaski istryjskie lub inne tradycyjne kiełbaski
– odrobina oliwy
– szklanka białego wina, najlepiej istryjskiego
Sposób przygotowania:
Kiełbaski pokrój na kawałki długości około 5 – 7 cm, następnie przesmaż na oliwie, żeby się lekko zrumieniły. Zalej winem i gotuj pod przykryciem przez około 15 minut. Podawaj z chlebem i ewentualnie musztardą.
Domowe istryjskie kiełbaski zjecie w konobie Kaminada w Ližnjanie:
Konoba Kaminada
Staro selo 9,
52204, Ližnjan
Telefon: +385 99 444 5530
Istryjskie kiełbaski mają szanse trafić w gust przeciętnego polaka, gdyż przypominają trochę naszą białą kiełbasę. Duszenie w winie nadaje im nieco śródziemnomorskiego charakteru. A czego jeszcze można spróbować na Istrii? Zapraszam Was do działu mojego bloga poświęconego kuchni chorwackiej. Dowiecie się tam co jada się w poszczególnych regionach Chorwacji. Kuchnia Istrii na przykład słynie też ze znakomitych serów i dzikich szparagów. Dobar tek!
Jeśli zastanawiacie się, gdzie kupić autentyczne chorwackie produkty w Polsce, to zajrzyjcie na stronę sklepu internetowego Smaki Dalmacji (https://smakidalmacji.pl/), partnera działu poświęconego kuchni chorwackiej.
Jestem magistrem filologii chorwackiej i zapraszam Cię w podróż po Chorwacji.
Razem odkryjemy to, co w tym pięknym kraju jest najlepszego: urokliwe miasteczka, regionalną kuchnię, lokalne wydarzenia i atrakcje. Zapytamy Chorwatów gdzie warto zjeść, gdzie pójść na kawę, jak ciekawie spędzić czas. Kto, jak nie oni, wie co dobrego jest w okolicy.
Mój blog jest także miejscem promocji chorwackich produktów, języka i kultury. Zakochaj się w Chorwacji i Ty!
2 Comments
Mniam chcę spróbować! 🤩🤩
Żeby spróbować oryginalnych istryjskich kiełbasek, trzeba pojechać do Chorwacji, ale myślę, że w podobny sposób można przyrządzić jakąś dobrą polską surową kiełbasę.