Kuchnia Dalmacji Południowej wyróżnia się starannym doborem składników, wśród których prym wiodą ryby, małże, raki, ośmiornice, kalmary i krewetki, czyli po prostu owoce morza. Nie brakuje też warzyw: oliwki, blitwa, szpinka, cukinia, bakłażan, pomidory, dziko rosnące zioła. Wśród owoców najpopularniejsze są winogrona, figi, cytryny, nektarynki i brzoskwinie. Mięso pojawia się na stołach najczęsciej w postaci suszonego na wietrze dalmatyńskiego pršutu lub jagnięciny pieczonej pod kopułą zwaną peką. Zdrową dietę mieszkańców Dalmacji Południowej uzupełniają miód, orzechy i migdały oraz oczywiście wino.
Rybę w Dalmacji przygotowuje się zazwyczaj na któryś z tradycyjnych sposobów: "na gradele", "na lešo" i "brodet". Ryba "na gradele" jest pieczona na ruszcie. Szczególną uwagę przywiązuje się do gatunku drewna służącego jako opał oraz do świeżych ziół maczanymi w oliwie i służącymi do smarowania pieczącej się ryby. Oczyszczoną rybę, najlepiej doradę lub zubataca (kielczak śródziemnomorski) soli się, smaruje oliwą i kładzie na ruszt, a w trakcie pieczenia smaruje gałązką rozmarynu zamoczoną w domowej oliwie. Tak upieczoną rybę podaje się jedynie z sosem składającym się z oliwy, natki pietruszki i czosnku oraz białym chlebem, a także lekką sałatką. Ryba „na lešo” gotowana jest w wodzie z dodatkiem oliwy, octu winnego, cebuli, liści laurowych, pieprzu i soli. Danie to jest niezwykle lekkie i niskokaloryczne podaje się z gotowanymi ziemniakami i blitwą. Ponieważ jest lekko strawne, idealnie nadaje się na kolację. Ryby nadające się do przyrządzenia w ten sposób to zubatac, škrapina (skorpena pospolita) lub morszczuk (oslić). Brodet to potrawa przygotowywana z kilku rodzajów ryb pokrojonych na kawałki. W glinianym naczyniu wraz z rybą dusi się oliwa, wino, pomidory, natka pietruszki i czosnek. Całość trzyma się na ogniu dopóki ryba nie zmięknie, a kiedy to nastąpi, serwuje się z polentą. Krewetki i małże w Dalmacji przygotowuje się zazwyczaj metodą „na buzaru”. Owoce morza soli się, pieprzy, posypuje posiekaną natką pietruszki oraz czosnkiem, a następnie gotuje w winie i oliwie.
Nawet słodycze w Południowej Dalmacji są całkiem zdrowe. Najczęściej przygotowuje się je z suszonych winogron, fig, orzechów, migdałów i miodu, aromatyzuje likierami i destylatami. Miłośników mniej dietetycznych słodkości zainteresują zapewne fritule i kroštule, stanowice dalmatyńską odpowiedź na nasze pączki i faworki. Mieszkańcy południa Dalmacji lubują się zaś w rožacie, puddingu z polewą karmelową.
Smacznego – Dobar tek!