Kuchnia Dalmacji Południowej

Partnerem działu są Smaki Dalmacji (https://smakidalmacji.pl/), sklep internetowy z autentycznymi produktami chorwackimi.
Kuchnia Dalmacji Południowej wyróżnia się starannym doborem składników, wśród których prym wiodą ryby, małże, raki, ośmiornice, kalmary i krewetki, czyli po prostu owoce morza. Nie brakuje też warzyw: oliwki, blitwa, szpinka, cukinia, bakłażan, pomidory, dziko rosnące zioła. Wśród owoców najpopularniejsze są winogrona, figi, cytryny, nektarynki i brzoskwinie. Mięso pojawia się na stołach najczęsciej w postaci suszonego na wietrze dalmatyńskiego pršutu lub jagnięciny pieczonej pod kopułą zwaną peką. Zdrową dietę mieszkańców Dalmacji Południowej uzupełniają miód, orzechy i migdały oraz oczywiście wino.

Rybę w Dalmacji przygotowuje się zazwyczaj na któryś z tradycyjnych sposobów: "na gradele", "na lešo" i "brodet". Ryba "na gradele" jest pieczona na ruszcie. Szczególną uwagę przywiązuje się do gatunku drewna służącego jako opał oraz do świeżych ziół maczanymi w oliwie i służącymi do smarowania pieczącej się ryby. Oczyszczoną rybę, najlepiej doradę lub zubataca (kielczak śródziemnomorski) soli się, smaruje oliwą i kładzie na ruszt, a w trakcie pieczenia smaruje gałązką rozmarynu zamoczoną w domowej oliwie. Tak upieczoną rybę podaje się jedynie z sosem składającym się z oliwy, natki pietruszki i czosnku oraz białym chlebem, a także lekką sałatką. Ryba „na lešo” gotowana jest w wodzie z dodatkiem oliwy, octu winnego, cebuli, liści laurowych, pieprzu i soli. Danie to jest niezwykle lekkie i niskokaloryczne podaje się z gotowanymi ziemniakami i blitwą. Ponieważ jest lekko strawne, idealnie nadaje się na kolację. Ryby nadające się do przyrządzenia w ten sposób to zubatac, škrapina (skorpena pospolita) lub morszczuk (oslić). Brodet to potrawa przygotowywana z kilku rodzajów ryb pokrojonych na kawałki. W glinianym naczyniu wraz z rybą dusi się oliwa, wino, pomidory, natka pietruszki i czosnek. Całość trzyma się na ogniu dopóki ryba nie zmięknie, a kiedy to nastąpi, serwuje się z polentą. Krewetki i małże w Dalmacji przygotowuje się zazwyczaj metodą „na buzaru”. Owoce morza soli się, pieprzy, posypuje posiekaną natką pietruszki oraz czosnkiem, a następnie gotuje w winie i oliwie.

Nawet słodycze w Południowej Dalmacji są całkiem zdrowe. Najczęściej przygotowuje się je z suszonych winogron, fig, orzechów, migdałów i miodu, aromatyzuje likierami i destylatami. Miłośników mniej dietetycznych słodkości zainteresują zapewne fritule i kroštule, stanowice dalmatyńską odpowiedź na nasze pączki i faworki. Mieszkańcy południa Dalmacji lubują się zaś w rožacie, puddingu z polewą karmelową.

Smacznego – Dobar tek!

1 marca 2020

Dubrovačka rozata

Dubrovačka rozata jest częścią dziedzictwa Republiki Dubrownickiej, która przetrwała do dziś. Przepis był przenoszony drogą ustną z pokolenia na pokolenie. Widocznie ciastko było tak smaczne, że […]
1 marca 2020

Stonska torta od makarula – tort makaronowy ze Stonu

Ston, miasteczko stanowiące wrota do półwyspu Pelješac i otoczone 890 metrowymi murami z czasów Republiki Dubrownickiej szczyci się wyjątkowym tortem. Najważniejszym składnikiem tortu jest makaron (makaruli)… […]
1 marca 2020

Srdele na ražnju – sardynki z rusztu

Szybkie i proste danie, ale jeśli rybki są świeże, naprawdę pyszne. Sardynki myje się, soli i nabija na drewniane patyczki, następnie kładzie na ruszcie. Po upieczeniu […]
1 marca 2020

Juha od kamenica – zupa z ostrygami

Szczęśliwy jest kraj, w którym tak wyrafinowanego i drogiego składnika używa się do zupy. W Dubrowniku zupę z ostrygami jada się od stuleci, jeszcze zanim te […]
1 marca 2020

Bakalar pod sačem (dorsz pieczony pod kopułą)

Bakalar czyli po prostu dorsz spożywany jest w Dalmacji od wieków. Kiedyś stanowił proste i dostępne jedzenie rybaków i och rodzin, obecnie uchodzi za rarytas. Ryba […]
1 marca 2020

Zelena menestra (danie jednogarnkowe)

Danie to tradycyjnie przygotowuje się w okolicach Dubrownika na Boże Narodzenie, ale nie tylko wtedy, gdyż spożywa się je przez całą chłodniejszą część roku. Nieco przypomina […]
1 marca 2020

Šporki makaruli – makaron w mięsnym sosie

Danie spożywane w Dubrowniku podczas chłodnych zimowych dni wskazuje na wpływy włoskie w lokalnej kuchni. Podobieństwo do włoskiego ragu di carne jest oczywiste. Šporki makaruli to […]
1 marca 2020

Marinirana tunjevina – tuńczyk w marynacie

Tuńczyk to niby u nas popularna ryba, ale spożywamy go wyłącznie z puszki. W Dalmacji za to macie niepowtarzalną okazję spróbować świeżego tuńczyka. Na targu rybnym […]
1 marca 2020

Neretvanski brodet – gulasz z ryb i żab

Brodet jest potrawą znaną w całej Dalmacji. Tę jego wersję zjecie natomiast tylko w dolinie rzeki Neretwy, gdzie zamiast ryb morskich je się ryby słodkowodne i […]
1 marca 2020

Wina Południowej Dalmacji

Uprawa winorośli dotarła do tej części Chorwacji wraz z greckimi kolonizatorami. Głównymi ośrodkami rozwoju były greckie kolonie w Cavtacie i na Kočuli, gdzie winiarstwo trwało bez […]