logo-2logo-2logo-mobile-200logo-mobile-200
  • Regiony
    • Istria
      • Atrakcje Istrii
      • Kuchnia Istrii
      • Wydarzenia na Istrii
    • Kvarner
      • Atrakcje Kvarneru
      • Kuchnia Kvarneru
      • Wydarzenia w Kvarnerze
    • Dalmacja Zadar
      • Atrakcje Dalmacji Północnej
      • Kuchnia Dalmacji Północnej
      • Wydarzenia w Dalmacji Północnej
    • Dalmacja Split
      • Atrakcje Dalmacji Środkowej
      • Kuchnia Dalmacji Środkowej
      • Wydarzenia w Dalmacji Środkowej
    • Dalmacja Dubrownik
      • Atrakcje Dalmacji Południowej
      • Kuchnia Dalmacji Południowej
      • Wydarzenia w Dalmacji Południowej
  • Atrakcje
    • Atrakcje Istrii
    • Atrakcje Kvarneru
    • Atrakcje Dalmacji – Zadar
    • Atrakcje Dalmacji – Split
    • Atrakcje Dalmacji – Dubrownik
  • Kuchnia
    • Kuchnia Istrii
    • Kuchnia Kvarneru
    • Kuchnia Dalmacji – Zadar
    • Kuchnia Dalmacji – Split
    • Kuchnia Dalmacji – Dubrownik
  • Wydarzenia
    • Styczeń
    • Luty
    • Marzec
    • Kwiecień
    • Maj
    • Czerwiec
    • Lipiec
    • Sierpień
    • Wrzesień
    • Październik
    • Listopad
    • Grudzień
  • Język chorwacki
    • Nauka języka chorwackiego
    • Biznes w Chorwacji
  • Kontakt

Srdele na ražnju – sardynki z rusztu

Rafał
Kuchnia Chorwacka, Kuchnia Południowej Dalmacji, Południowa Dalmacja
Szybkie i proste danie, ale jeśli rybki są świeże, naprawdę pyszne. Sardynki myje się, soli i nabija na drewniane patyczki, następnie kładzie na ruszcie. Po upieczeniu powinny mieć chrupiącą skórkę, a w środku być soczyste, serwuje się je z oliwą z czosnkiem lub sosem pomidorowym.

Jak zrobić Srdele na ražnju?

Składniki:

– większe sardynki
– grubo mielona sól morska
– drewniane patyczki

Sposób przygotowania:

Sardynki należy umyć i oczyścić. Oczyszczone rybki należy osolić dużą ilością soli morskiej, nabić na szpikulec i umieścić na grillu. Sardynki dobrze się upieką i nie będą spadać, jeżeli dobrze je nabijesz, drewniany patyczek powinien przechodzić pod kręgosłupem. Piecz rybki 4-5 minut z każdej strony. Po upieczeniu sardynki ostrożnie zdejmij ze szpikulca i umieść w misce. Nie trzeba do nich dodawać oliwy. Sardynki latem są wystarczająco tłuste. Po prostu przykryj miskę z rybami i odstaw na kilka minut, a same puszczą trochę soku. Potrawę serwuj z sałatką, świeżym chlebem i plasterkami czerwonej cebuli. I oczywiście lampką wina!

Gdzie zjeść Srdele na ražnju?

Potrawa ta jest typowa dla wyspy Lastovo. W innych częściach Dalmacji je się srdele na gradele, które nie są patroszone i nie są nabijane na patyczek. Znajdźcie dobrą konobę (rodzinną restaurację) w waszej okolicy na wyspie i delektujcie się tymi małymi ale pysznymi i zdrowymi rybkami.

PS

Sprawdźcie dział mojego bloga Kuchnia Dalmacji Południowej, gdzie znajdziecie serię artykułów z oryginalnymi przepisami oraz polecanymi restauracjami. Kuchnia chorwacka to kuchnia regionalna!

Jeśli zastanawiacie się, gdzie kupić autentyczne chorwackie produkty w Polsce, to zajrzyjcie na stronę sklepu internetowego Smaki Dalmacji (https://smakidalmacji.pl/), partnera działu poświęconego kuchni chorwackiej.


Rafał

Jestem magistrem filologii chorwackiej i zapraszam Cię w podróż po Chorwacji.

Razem odkryjemy to, co w tym pięknym kraju jest najlepszego: urokliwe miasteczka, regionalną kuchnię, lokalne wydarzenia i atrakcje. Zapytamy Chorwatów gdzie warto zjeść, gdzie pójść na kawę, jak ciekawie spędzić czas. Kto, jak nie oni, wie co dobrego jest w okolicy.

Mój blog jest także miejscem promocji chorwackich produktów, języka i kultury. Zakochaj się w Chorwacji i Ty!

Podziel się:

  • Kliknij, aby udostępnić na Facebooku(Otwiera się w nowym oknie)
  • Kliknij, aby udostępnić na LinkedIn(Otwiera się w nowym oknie)
  • Udostępniej na Pinterest(Otwiera się w nowym oknie)
  • Udostępnij na Twitterze(Otwiera się w nowym oknie)
  • Kliknij by udostępnić w serwisie Pocket(Otwiera się w nowym oknie)
  • Kliknij by wydrukować(Otwiera się w nowym oknie)

Powiązane wpisy

Wyspy Elafickie Elafiti

Wyspy Elafickie (Elafiti) koło Dubrownika


Czytaj dalej
Wyspa Korčula

Wyspa Korčula


Czytaj dalej

Wyspa Lastovo


Czytaj dalej

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ostatnie wpisy

  • 2
    Park przyrody Telašćica
  • 0
    Błękitna jaskinia na wyspie Biševo
  • Wyspy Elafickie Elafiti0
    Wyspy Elafickie (Elafiti) koło Dubrownika
  • 0
    Plaża Zlatni Rat na wyspie Brač
  • 1
    Park Narodowy Kornati

Chorwacja Polecam

Blog o Chorwacji inny niż wszystkie. Ze mną nauczysz się języka chorwackiego. Zamiast fotek z wakacji, solidna wiedza poparta wywiadami z miejscowymi Chorwatami. Znajdź najlepsze atrakcje, poznaj lokalną kuchnię i restauracje, odkryj ciekawe wydarzenia w swojej okolicy.

Polub mnie na Facebooku

Najnowsze na blogu

  • Park przyrody Telašćica
  • Błękitna jaskinia na wyspie Biševo
  • Wyspy Elafickie (Elafiti) koło Dubrownika

Partnerzy

Poznaj witryny, z którymi współpracujemy:

© 2020 Chorwacja Polecam. Wszelkie prawa zastrzeżone. | Realizacja: BG