Składniki:
– większe sardynki
– grubo mielona sól morska
– drewniane patyczki
Sposób przygotowania:
Sardynki należy umyć i oczyścić. Oczyszczone rybki należy osolić dużą ilością soli morskiej, nabić na szpikulec i umieścić na grillu. Sardynki dobrze się upieką i nie będą spadać, jeżeli dobrze je nabijesz, drewniany patyczek powinien przechodzić pod kręgosłupem. Piecz rybki 4-5 minut z każdej strony. Po upieczeniu sardynki ostrożnie zdejmij ze szpikulca i umieść w misce. Nie trzeba do nich dodawać oliwy. Sardynki latem są wystarczająco tłuste. Po prostu przykryj miskę z rybami i odstaw na kilka minut, a same puszczą trochę soku. Potrawę serwuj z sałatką, świeżym chlebem i plasterkami czerwonej cebuli. I oczywiście lampką wina!
Potrawa ta jest typowa dla wyspy Lastovo. W innych częściach Dalmacji je się srdele na gradele, które nie są patroszone i nie są nabijane na patyczek. Znajdźcie dobrą konobę (rodzinną restaurację) w waszej okolicy na wyspie i delektujcie się tymi małymi ale pysznymi i zdrowymi rybkami.
Sprawdźcie dział mojego bloga Kuchnia Dalmacji Południowej, gdzie znajdziecie serię artykułów z oryginalnymi przepisami oraz polecanymi restauracjami. Kuchnia chorwacka to kuchnia regionalna!
Jeśli zastanawiacie się, gdzie kupić autentyczne chorwackie produkty w Polsce, to zajrzyjcie na stronę sklepu internetowego Smaki Dalmacji (https://smakidalmacji.pl/), partnera działu poświęconego kuchni chorwackiej.
Jestem magistrem filologii chorwackiej i zapraszam Cię w podróż po Chorwacji.
Razem odkryjemy to, co w tym pięknym kraju jest najlepszego: urokliwe miasteczka, regionalną kuchnię, lokalne wydarzenia i atrakcje. Zapytamy Chorwatów gdzie warto zjeść, gdzie pójść na kawę, jak ciekawie spędzić czas. Kto, jak nie oni, wie co dobrego jest w okolicy.
Mój blog jest także miejscem promocji chorwackich produktów, języka i kultury. Zakochaj się w Chorwacji i Ty!