Nadzienie składa się mięsa wieprzowego, jagnięciny i pršutu, a do zawijania używa się kapusty kiszonej (oczywiście całych liści). Wydaje mi się, że potrawa trafi dobrze w gusta Polaków, gdyż amatorów mięsa i kiszonej kapusty u nas nie brakuje.
Składniki:
– 1 kg kapusty kiszonej w całości (nieszatkowanej),
– 600 g wołowiny,
– 200 g cielęciny,
– 200 g wieprzowiny,
– 200 g boczku,
– 150 g wędzonej szynki,
– 1 cytryna
– 4 ząbki czosnku,
– 2 cebule,
– gałka muszkatołowa,
– szczypta cynamonu, 1 pierścień pryszcza, 1 soczysty,
– 200 g wędzonej szynki,
– 2 – 3 liście mięty,
– liść laurowy
– olej
– sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Mięsa kroimy drobno i przekładamy razem od miski lub garnka. Dodajemy posiekany czosnek, natkę pietruszki, gałkę muszkatołową, cynamon, startą skórkę cytryny, sól oraz pieprz i wszystko dobrze mieszamy, a następnie odstawiamy do lodówki na godzinę.
Z kapusty wykrajamy liście. Na każdy liść nakładamy mięsną masę i zawijamy gołąbki. Na dno dużego garnka układamy parę liści kapusty, następnie układamy gołąbki, jeden na drugim. Na wierzchu układamy wędzoną szynkę i szatkowaną kiszoną kapustę i kilka liści laurowych, całość zalewamy wodą i przykrywamy pokrywką. Gołąbki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy przez około półtorej godziny.
Na sinjski arambašići przyjedźcie do Sinja, do Konoby ispod ure. Oprócz tych pysznych gołąbków zjecie również inne autentyczne dania lokalnej kuchni:
Konoba ispod ure
Istarska Ulica 2,
Sinj 21230,
Telefon: +385 21 822 229
Jeśli chcecie poznać więcej ciekawych przepisów, odwiedźcie dział mojego bloga Kuchnia Dalmacji Środkowej, gdzie znajdziecie serię artykułów z oryginalnymi potrawami oraz polecanymi restauracjami. Kuchnia chorwacka to kuchnia regionów!
Jeśli zastanawiacie się, gdzie kupić autentyczne chorwackie produkty w Polsce, to zajrzyjcie na stronę sklepu internetowego Smaki Dalmacji (https://smakidalmacji.pl/), partnera działu poświęconego kuchni chorwackiej.
Jestem magistrem filologii chorwackiej i zapraszam Cię w podróż po Chorwacji.
Razem odkryjemy to, co w tym pięknym kraju jest najlepszego: urokliwe miasteczka, regionalną kuchnię, lokalne wydarzenia i atrakcje. Zapytamy Chorwatów gdzie warto zjeść, gdzie pójść na kawę, jak ciekawie spędzić czas. Kto, jak nie oni, wie co dobrego jest w okolicy.
Mój blog jest także miejscem promocji chorwackich produktów, języka i kultury. Zakochaj się w Chorwacji i Ty!