Kuchnia Kvarneru

Partnerem działu są Smaki Dalmacji (https://smakidalmacji.pl/), sklep internetowy z autentycznymi produktami chorwackimi.
Kuchnia kvarnerska przypomina nieco kuchnię sąsiedniej Istrii. Na wybrzeżu dominują ryby i owoce morza, a w Górskim Kotarze i Lice jagnięcina oraz dziczyzna.

Do typowych kvarnerskich potraw należą sałatka z kalmarów, pulpety z sardeli czy pieczone jagnię, charakterystyczne są też dania ze ślimaków i kasztanów.

Mieszkańcy górskich obszarów spożywają sporo ziemniaków, kukurydzy i kapusty, a do przyrządzania posiłków tradycyjnie używano otwartego ognia. Bogactwo łąk porośniętych dzikimi ziołami sprawia, że wytwarza się tutaj znakomite sery, zarówno krowie, jak i kozie lub owcze. Lasy dostarczają natomiast grzybów i owoców, leśne owoce wykorzystuje się do produkcji rakiji.

26 stycznia 2020

Tort kasztanowy

Jadalne kasztany nie są zbyt popularne w Polsce. Ostatnimi laty można je wprawdzie dostać czasami w marketach, ale we współczesnej kuchni polskiej brakuje przepisów, które by […]
26 stycznia 2020

Rapska torta

Rapska torta to po polsku tort z wyspy Rab. Według źródeł przepis na ten smakołyk pochodzi z 1177 roku, kiedy został po raz pierwszy przygotowany dla […]
26 stycznia 2020

Polenta ze skwarkami

Proste i pożywne danie, spożywane często zwłaszcza na ternach górskich. Gotujemy kaszkę kukurydzianą na małym ogniu tak, aby się nie przypaliła, a następnie nakładamy łyżką na […]
26 stycznia 2020

Jagnięcina “pod pekom”

Peka to metalowa pokrywa, którą przykrywa się dania pieczone w piecu, najczęściej mięsa. W tym przypadku jest to jagnięcina, pieczona 1 – 2 godziny razem z […]
26 stycznia 2020

Grobnički sir

Grobnik to miejscowość położona w górach, na północ od Rijeki. Tutejsi pasterze od wieków wyrabiają ser z owczego sera charakteryzujący się twardą konsystencją, lekko żółtawą barwą […]
26 stycznia 2020

Brodet z polentą

Brodet to zupa rybna znana na całym chorwackim wybrzeżu. W Kvarnerze podaje się go z polentą czyli gotowaną kaszką kukurydzianą. Do sporządzenia wywaru używa się morskich […]
26 stycznia 2020

Makaron Šurlice

Lokalny, ręcznie wyrabiany makaron. Ciasto makaronowe kroi się na kawałki wielkości polskich kopytek, a następnie oblepia nim cienki drewniany patyczek i pocierając całość między dłońmi formuje […]
26 stycznia 2020

Pulpety z sardeli

Smakowite pulpeciki z sardeli są łatwe w przygotowaniu. Rybki gotuje się krótko w osolonej wodzie, a następnie studzi i oddziela mięso od kręgosłupów. Oddzielone mięso wyrabia […]
26 stycznia 2020

Tatar z tuńczyka

Tuńczyk zwany jest „morską wołowiną”, więc skoro przygotowuje się tatar wołowy, to nie powinien dziwić również tatar z tuńczyka. Rybę sieka się na drobne kawałki, a […]
26 stycznia 2020

Kalmary “na padelu”

Kuchnia Kvarneru obfituje w dania z owoców morza. Każdy ich rodzaj przyrządzany jest tutaj na wiele sposobów. Tym razem prezentuję Wam sposób “na padelu”. Kalmary przesmażone […]
26 stycznia 2020

Kwarnerskie krewetki

Krewetki łowione w Zatoce Kvarnerskiej przez wielu uważane są za najsmaczniejsze owoce morza. Swój wyjątkowy smak zawdzięczają ciepłemu i płytkiemu morzu, dzięki któremu ich skorupki są […]
26 stycznia 2020

Wina Kvarneru

Historia uprawy winorośli w Kvarnerze sięga czasów antycznych, a obecnie najwięcej winnic znajduje się na Krku, Cresie i Lošinju. Główną lokalną odmianą jest žlahtina, odmiana jasnych […]