logo-2logo-2logo-mobile-200logo-mobile-200
  • Regiony
    • Istria
      • Atrakcje Istrii
      • Kuchnia Istrii
      • Wydarzenia na Istrii
    • Kvarner
      • Atrakcje Kvarneru
      • Kuchnia Kvarneru
      • Wydarzenia w Kvarnerze
    • Dalmacja Zadar
      • Atrakcje Dalmacji Północnej
      • Kuchnia Dalmacji Północnej
      • Wydarzenia w Dalmacji Północnej
    • Dalmacja Split
      • Atrakcje Dalmacji Środkowej
      • Kuchnia Dalmacji Środkowej
      • Wydarzenia w Dalmacji Środkowej
    • Dalmacja Dubrownik
      • Atrakcje Dalmacji Południowej
      • Kuchnia Dalmacji Południowej
      • Wydarzenia w Dalmacji Południowej
  • Atrakcje
    • Atrakcje Istrii
    • Atrakcje Kvarneru
    • Atrakcje Dalmacji – Zadar
    • Atrakcje Dalmacji – Split
    • Atrakcje Dalmacji – Dubrownik
  • Kuchnia
    • Kuchnia Istrii
    • Kuchnia Kvarneru
    • Kuchnia Dalmacji – Zadar
    • Kuchnia Dalmacji – Split
    • Kuchnia Dalmacji – Dubrownik
  • Wydarzenia
    • Styczeń
    • Luty
    • Marzec
    • Kwiecień
    • Maj
    • Czerwiec
    • Lipiec
    • Sierpień
    • Wrzesień
    • Październik
    • Listopad
    • Grudzień
  • Język chorwacki
    • Nauka języka chorwackiego
    • Biznes w Chorwacji
  • Kontakt

Juha od kamenica – zupa z ostrygami

Rafał
Kuchnia Chorwacka, Kuchnia Południowej Dalmacji, Południowa Dalmacja
Szczęśliwy jest kraj, w którym tak wyrafinowanego i drogiego składnika używa się do zupy. W Dubrowniku zupę z ostrygami jada się od stuleci, jeszcze zanim te skorupiaki stały się synonimem luksusu, a były po prostu codziennym pokarmem zwykłych ludzi.

Ja osobiście nie mam nic do polskich zup i nie uważam, żeby nasza ogórkowa albo żurek były gorsze tylko dlatego, że nie są tak ekstrawaganckie. Natomiast przebywając w Dalmacji warto próbować tutejszych specjałów, zwłaszcza jeśli są to najświeższe z możliwych ryby i owoce morza. Zapraszam Was więc na zupę z ostrygami według starego dubrownickiego przepisu.

Jak zrobić juhę od kamenica?

Składniki:

– ostrygi 15 sztuk

– oliwa 100 ml

– dwie łyżki mąki

– wywar rybny 1,25 l

– śmietana 100 ml

– żółtko

– natka pietruszki

– gałka muszkatołowa

– cytryna

– pieprz biały

– sól

Włóż mięso z otwartych ostryg do małej ilości gorącego wywaru rybnego zawierającego kilka ziaren zmiażdżonego pieprzu i sok z cytryny. Mięso skorupiaków powinno się tylko zaparzyć.

Dodaj mąkę na patelnię do rozgrzanej oliwy i smaż delikatnie, aż się lekko zrumieni. Następnie dodawaj stopniowo wywaru, w którym były ostrygi i energicznie mieszaj. Rozrobioną zasmażkę dodaj do reszty rybnego wywaru. Gotuj zupę przez około 20 minut. Po osiągnięciu określonej gęstości zupę przecedź przez drobne sito.

Zupę doprawia się finalnie sokiem z cytryny, białym pieprzem, gałką muszkatołową i solą. Na koniec zupę zagęszcza się żółtkiem wymieszanym ze śmietaną i dodaje mięso ostryg, ale już nie gotuje. Potrawę podawaj ciepłą, posypaną natką pietruszki.

Gdzie zjeść juhę od kamenica?

Zupę z ostrygami zjecie w konobie Bakus w Stonie za około 35 kun:

Konoba Bakus
B. Angeli Radovani 5, 20230, Ston
Telefon: 385 20 754 270
http://www.bakus.hr

PS

Zupa z ostryg to prawdziwy rarytas. A na jakie inne niespodzianki kulinarne traficie w Chorwacji? Sprawdźcie dział mojego bloga Kuchnia Dalmacji Południowej, gdzie znajdziecie serię artykułów z oryginalnymi przepisami oraz polecanymi restauracjami. Kuchnia chorwacka to kuchnia regionalna!

Jeśli zastanawiacie się, gdzie kupić autentyczne chorwackie produkty w Polsce, to zajrzyjcie na stronę sklepu internetowego Smaki Dalmacji (https://smakidalmacji.pl/), partnera działu poświęconego kuchni chorwackiej.


Rafał

Jestem magistrem filologii chorwackiej i zapraszam Cię w podróż po Chorwacji.

Razem odkryjemy to, co w tym pięknym kraju jest najlepszego: urokliwe miasteczka, regionalną kuchnię, lokalne wydarzenia i atrakcje. Zapytamy Chorwatów gdzie warto zjeść, gdzie pójść na kawę, jak ciekawie spędzić czas. Kto, jak nie oni, wie co dobrego jest w okolicy.

Mój blog jest także miejscem promocji chorwackich produktów, języka i kultury. Zakochaj się w Chorwacji i Ty!

Podziel się:

  • Kliknij, aby udostępnić na Facebooku(Otwiera się w nowym oknie)
  • Kliknij, aby udostępnić na LinkedIn(Otwiera się w nowym oknie)
  • Udostępniej na Pinterest(Otwiera się w nowym oknie)
  • Udostępnij na Twitterze(Otwiera się w nowym oknie)
  • Kliknij by udostępnić w serwisie Pocket(Otwiera się w nowym oknie)
  • Kliknij by wydrukować(Otwiera się w nowym oknie)

Powiązane wpisy

Wyspy Elafickie Elafiti

Wyspy Elafickie (Elafiti) koło Dubrownika


Czytaj dalej
Wyspa Korčula

Wyspa Korčula


Czytaj dalej

Wyspa Lastovo


Czytaj dalej

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ostatnie wpisy

  • 2
    Park przyrody Telašćica
  • 0
    Błękitna jaskinia na wyspie Biševo
  • Wyspy Elafickie Elafiti0
    Wyspy Elafickie (Elafiti) koło Dubrownika
  • 0
    Plaża Zlatni Rat na wyspie Brač
  • 1
    Park Narodowy Kornati

Chorwacja Polecam

Blog o Chorwacji inny niż wszystkie. Ze mną nauczysz się języka chorwackiego. Zamiast fotek z wakacji, solidna wiedza poparta wywiadami z miejscowymi Chorwatami. Znajdź najlepsze atrakcje, poznaj lokalną kuchnię i restauracje, odkryj ciekawe wydarzenia w swojej okolicy.

Polub mnie na Facebooku

Najnowsze na blogu

  • Park przyrody Telašćica
  • Błękitna jaskinia na wyspie Biševo
  • Wyspy Elafickie (Elafiti) koło Dubrownika

Partnerzy

Poznaj witryny, z którymi współpracujemy:

© 2020 Chorwacja Polecam. Wszelkie prawa zastrzeżone. | Realizacja: BG