Składniki:
– 200 g mąki
– 3 żółtka
– 1 łyżka cukru
– 1 łyżka śmietany
– 2 łyżki rumu
– sól
– olej do smażenia
– cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Do przesianej mąki dodaj żółtka, cukier, śmietanę i rum. Zagnieć zwarte ciasto dodając wody według potrzeby. Wyrobione ciasto odstaw na pół godziny pod przykryciem. Po odstaniu ciasto rozwałkuj na cienki placek. Rozwałkowane ciasto pokrój na paski, a następnie zawiąż paski w rodzaj węzła, podobnie jak na polskie faworki. Kroštule smaż w garnku z rozgrzanym olejem. Po usmażeniu podawaj posypane cukrem pudrem.
Kroštule zjecie w konobie Dolina, niedaleko pięknego Motovunu:
Konoba Dolina
Gradinje 59/1
Livade koło Motovunu
+385 (0)52 664 091
Kroštule bardzo przypominają nasze faworki i robione tradycyjnymi metodami są bardzo smaczne. A czego jeszcze można spróbować na Istrii? Zapraszam Was do działu mojego bloga poświęconego kuchni chorwackiej. Dowiecie się tam co jada się w poszczególnych regionach Chorwacji. Kuchnia Istrii na przykład słynie też ze znakomitych serów i dzikich szparagów. Dobar tek!
Jeśli zastanawiacie się, gdzie kupić autentyczne chorwackie produkty w Polsce, to zajrzyjcie na stronę sklepu internetowego Smaki Dalmacji (https://smakidalmacji.pl/), partnera działu poświęconego kuchni chorwackiej.
Jestem magistrem filologii chorwackiej i zapraszam Cię w podróż po Chorwacji.
Razem odkryjemy to, co w tym pięknym kraju jest najlepszego: urokliwe miasteczka, regionalną kuchnię, lokalne wydarzenia i atrakcje. Zapytamy Chorwatów gdzie warto zjeść, gdzie pójść na kawę, jak ciekawie spędzić czas. Kto, jak nie oni, wie co dobrego jest w okolicy.
Mój blog jest także miejscem promocji chorwackich produktów, języka i kultury. Zakochaj się w Chorwacji i Ty!