logo-2logo-2logo-mobile-200logo-mobile-200
  • Regiony
    • Istria
      • Atrakcje Istrii
      • Kuchnia Istrii
      • Wydarzenia na Istrii
    • Kvarner
      • Atrakcje Kvarneru
      • Kuchnia Kvarneru
      • Wydarzenia w Kvarnerze
    • Dalmacja Zadar
      • Atrakcje Dalmacji Północnej
      • Kuchnia Dalmacji Północnej
      • Wydarzenia w Dalmacji Północnej
    • Dalmacja Split
      • Atrakcje Dalmacji Środkowej
      • Kuchnia Dalmacji Środkowej
      • Wydarzenia w Dalmacji Środkowej
    • Dalmacja Dubrownik
      • Atrakcje Dalmacji Południowej
      • Kuchnia Dalmacji Południowej
      • Wydarzenia w Dalmacji Południowej
  • Atrakcje
    • Atrakcje Istrii
    • Atrakcje Kvarneru
    • Atrakcje Dalmacji – Zadar
    • Atrakcje Dalmacji – Split
    • Atrakcje Dalmacji – Dubrownik
  • Kuchnia
    • Kuchnia Istrii
    • Kuchnia Kvarneru
    • Kuchnia Dalmacji – Zadar
    • Kuchnia Dalmacji – Split
    • Kuchnia Dalmacji – Dubrownik
  • Wydarzenia
    • Styczeń
    • Luty
    • Marzec
    • Kwiecień
    • Maj
    • Czerwiec
    • Lipiec
    • Sierpień
    • Wrzesień
    • Październik
    • Listopad
    • Grudzień
  • Język chorwacki
    • Nauka języka chorwackiego
    • Biznes w Chorwacji
  • Kontakt

Wina Południowej Dalmacji

Rafał
1 marca 2020
Kuchnia Chorwacka, Kuchnia Południowej Dalmacji, Południowa Dalmacja
Uprawa winorośli dotarła do tej części Chorwacji wraz z greckimi kolonizatorami. Głównymi ośrodkami rozwoju były greckie kolonie w Cavtacie i na Kočuli, gdzie winiarstwo trwało bez większych przeszkód aż do naszych czasów. Gorzej sytuacja wyglądała na w pozostałej części wybrzeża, pozostającej przez wieki pod silnym wpływem Imperium Otomańskiego. Na szczęście produkcję wina popierała Republika Dubrownicka. Czerpała ona znaczne korzyści z handlu tym szlachetnym trunkiem. Na terenie Republiki Dubrownickiej powstała większość lokalnych szczepów, z których część uprawiana jest do dziś.

Cały region znajduje się w strefie klimatu śródziemnomorskiego, z tym że charakteryzującego się większą wilgotnością niż w reszcie Dalmacji, co wpływa na charakter wytwarzanego tutaj wina. Najpopularniejsze szczepy to plavac mali i maraština. Jeśli chodzi i plavca, to szczególnie ceniony jest z ten pochodzący z apelacji Dingač i Postup. Plavac mali rosnący na stromych zboczach pagórków Dingača odznacza się niezwykłą pełnią smaku i może śmiało konkurować z najlepszymi światowymi winami, natomiast ten sam szczep uprawiany w głębi półwyspu Pelješac służy do produkcji świeżych win stołowych. Główną przyczyną takiej różnorodności jest mikroklimat panujący w głębi Pelješca. Duża wysokość nad poziomem morza powoduje, że klimat jest tu bardziej zbliżony do kontynentalnego, z chłodnymi nocami i wiosennymi przymrozkami. Poza tym plavac mali lubi ubogie gleby, a te w głębi półwyspu są żyzne. Dlatego najlepsi producenci wina z półwyspu nie podają szczepu wina a jedynie apelację: Dingača, Postup czy Žuljana. Natomiast pod nazwą „plavac” lub „plavac mali” sprzedaje się wina gorszej jakości niż te z najlepszych lokalizacji. Pelješac jest liderem w Chorwacji w produkcji wysokiej jakości win czerwonych, a plavac mali najpopularniejszym szczepem czerwonego wina.

Z maraštiną sytuacja jest prostsza. Ten szczep nie ma dużych wymagań i dobrze przystosowuje się do różnorodnych warunków i z tego powodu uprawiany jest niemal na całym chorwackim wybrzeżu, od Cresu do Korčuli. Winogrona łatwo gromadzą cukier, lecz mimo to najczęściej na rynku występują wina z umiarkowaną ilością alkoholu i sporą kwasowością.

Wśród szczepów białego wina, oprócz maraštiny wyróżniają się pošip, grk i malvasija dubrovačka. Pošip jest szczepem o sporym potencjale, co raz bardziej dostrzeganym przez konsumentów i przez to stale rosnącej produkcji. Pochodzi z Korčuli, gdzie też najwięcej się go uprawia. Jego niezaprzeczalną zaletą jest to, że jednocześnie potrafi znakomicie gromadzić cukier i zachowuje przyzwoitą kwasowość. W rezultacie powstaje mocne i pełne wino o odświeżającym aromacie. Jest też jednym z nielicznych białych win, którym nie szkodzi dojrzewanie w dębowych beczkach. Zabieg ten pomaga dopełnić jego naturalne aromaty, bez niebezpieczeństwa ich zdominowania. Grk natomiast jest szczepem uprawianym na bardzo wąskim obszarze w okolicach miejscowości Lombarda na Korčuli, gdzie występują specyficzne piaszczyste gleby. Robi się z niego lekko kwaskowate wytrawne wina o silnym aromacie.

Plavac mali

Autochtoniczny szczep wywodzący się z tych okolic. Na rynku występuje pod różnymi nazwami wskazującymi na okręg winiarski z którego pochodzi, takimi jak Dingač, Postup, Plavac Mili, Žuljana, Ivan Dolac czy Plavac Bol. Jest spokrewniony z międzynarodowym szczepem zinfandel i włoskim primitivo. Najlepsze wina szczepu plavac mali produkuje się na Pelješcu i Hvarze.

Ponieważ winogrona tej odmiany łatwo gromadzą cukier, poziom alkoholu jest zazwyczaj wysoki i sięga od 13 do 16 procent. Zapach wina przywodzi na myśl suszone owoce, czereśnie jagody i śliwki, a w smaku wyczuwalne są czekolada, kawa, wanilia i pieprz, kwasowość jest mała. Plavac mali ma często słodkawy posmak, co jest spowodowane wysoką zawartością alkoholu, a nie obecnością cukru resztkowego. Wino ma ciemnorubinową barwę, a podczas ruszania kieliszkiem pojawiaj a się charakterystyczne błękitne refleksy. Plavac, obecny w Dalmacji od wieków, był napitkiem spożywanym zarówno przez prostych rybaków i rolników, jak i przez bogatych szlachciców. W dzisiejszych czasach delektować plavcem możecie się i Wy, próbujcie win z różnych winnic i wybierzcie swoje ulubione.

Pošip

Gatunek białego wina najbardziej rozpowszechniony na Korčuli, ale na Hvarze, Braču w okolicach masywu Biokovo jego uprawy również zajmują dużą powierzchnię. Na targu kupicie pošip jako winogrona przeznaczone do jedzenia. Szczep jest relatywnie młody, początkowo występował jedynie na Korčuli, skąd pochodzi (dokładnie z małej miejscowości Smokvica), ale dzięki swojej płodności, wczesnemu dojrzewaniu i wysokiej jakości owocom ma potencjał, żeby dobrze przyjąć się też w nieco chłodniejszych regionach Dalmacji.

Fermentacja odbywa się w temperaturze około 12 stopni Celsjusza, a po jej zakończeniu wino leżakuje w beczkach około pół roku. Pošip był pierwotnie typowym ciężkim południowym winem jednak wraz ze wzrostem jego popularności i eksperymentowaniem z różnymi metodami produkcji, zyskał on na lekkości i świeżości. Z winogron zebranych wcześniej, nie do końca dojrzałych robi się wina harmonijne, lekko kwaskowate z silną nutą owocową, doskonale pasujące do tradycyjnej dalmatyńskiej kuchni, opartej na rybach i owocach moża. Wino ma złoty kolor z zielonkawymi refleksami, wśród aromatów wyróżniają się morele, cytrusy i śródziemnomorskie zioła. Zawartość alkoholu jest wysoka i przekracza 13%.

Grk

Grk jest jedną z najbardziej cenionych odmian białych winogron w Dalmacji. Niestety skala uprawy tego szczepu na razie nie jest zbyt duża, uprawiany jest prawie wyłącznie w okolicach miejscowości Lombarda na Korčuli. Wino ma autentyczny i silny charakter. W smaku wyczuwalna jest lekka goryczka, tekstura jest oleista z wyraźnie zaznaczoną kwasowością, która jest jednak zrównoważona przez aromaty figi, cytryny, ziół, migdałów i miodu. Kolor jest złoty z zielonymi refleksami. Grk podaje się do białych ryb, owoców morza i dojrzałych potraw. Wśród polecanych potraw są risotto z krewetkami i spaghetti carbonara. Zaleca się serwowanie wina w temperaturze około 12 stopni.

Malvasija dubrovačka

Malvasija dubrovačka nie ma oprócz nazwy nic wspólnego z malvaziją uprawianą na Istrii. Jest to szczep późno owocujący, dający małe plony i wrażliwy na choroby. Mimo to z jego słodkich owoców robi się znakomite wino. Uprawiany jest głównie w okolicach Dubrownika, w dolinie Konavosko polje. Malvasija dubrovačka była jednym z głównych win uprawianych w Republice Dubrownickiej. Do naszych czasów przetrwały relacje kupców dubrownickich z XV wieku wspominające o winie noszącym tę nazwę. Podobno dubrowniczanie malvasiję dawali w prezencie swoim największym przyjaciołom, a także używali jej jako łapówki, żeby przekupić tureckie władze lub bośniackich sąsiadów. Z powodu swojej wrażliwości szczep ten na pewien czas zniknął z Dalmacji. Na szczęście udało się go przywrócić dzięki staraniom naukowców z Zagrzebia, którzy w 2002 roku założyli eksperymentalne plantacje.

Obecnie malvasija rozprzestrzeniła się w regionie Konavle, a wina z niej wytwarzane są cenione przez znawców, zamówicie ją też w dubrownickich restauracjach. Wino ma odświeżający smak z wyraźnymi nutami ziołowymi. Doskonale komponuje się kuchnią śródziemnomorską, szczególnie z oliwkami, pršute, serami i potrawami z owoców morza, np. kalmarami z rusztu.

PS

Wina produkowane z lokalnych szczepów stanowią niewątpliwą atrakcję Chorwacji. Do wina zaś warto zjeść coś dobrego. Odwiedźcie dział mojego bloga Kuchnia Dalmacji Południowej, gdzie znajdziecie serię artykułów z oryginalnymi przepisami oraz polecanymi restauracjami. Kuchnia chorwacka to kuchnia regionów!


Rafał

Jestem magistrem filologii chorwackiej i zapraszam Cię w podróż po Chorwacji.

Razem odkryjemy to, co w tym pięknym kraju jest najlepszego: urokliwe miasteczka, regionalną kuchnię, lokalne wydarzenia i atrakcje. Zapytamy Chorwatów gdzie warto zjeść, gdzie pójść na kawę, jak ciekawie spędzić czas. Kto, jak nie oni, wie co dobrego jest w okolicy.

Mój blog jest także miejscem promocji chorwackich produktów, języka i kultury. Zakochaj się w Chorwacji i Ty!

Podziel się:

  • Kliknij, aby udostępnić na Facebooku(Otwiera się w nowym oknie)
  • Kliknij, aby udostępnić na LinkedIn(Otwiera się w nowym oknie)
  • Udostępniej na Pinterest(Otwiera się w nowym oknie)
  • Udostępnij na Twitterze(Otwiera się w nowym oknie)
  • Kliknij by udostępnić w serwisie Pocket(Otwiera się w nowym oknie)
  • Kliknij by wydrukować(Otwiera się w nowym oknie)

Powiązane wpisy

Wyspy Elafickie Elafiti
24 marca 2021

Wyspy Elafickie (Elafiti) koło Dubrownika


Czytaj dalej
Wyspa Korčula
28 lipca 2020

Wyspa Korčula


Czytaj dalej
16 lipca 2020

Wyspa Lastovo


Czytaj dalej

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ostatnie wpisy

  • noszenie maseczki w Chorwacji0
    Czy w Chorwacji trzeba nosić maseczkę? Koronawirus i obostrzenia
    3 maja 2021
  • 0
    Wjazd do Chorwacji w dobie COVID-19
    3 maja 2021
  • 2
    Park przyrody Telašćica
    28 marca 2021
  • 0
    Błękitna jaskinia na wyspie Biševo
    26 marca 2021
  • Wyspy Elafickie Elafiti0
    Wyspy Elafickie (Elafiti) koło Dubrownika
    24 marca 2021

Chorwacja Polecam

Blog o Chorwacji inny niż wszystkie. Ze mną nauczysz się języka chorwackiego. Zamiast fotek z wakacji, solidna wiedza poparta wywiadami z miejscowymi Chorwatami. Znajdź najlepsze atrakcje, poznaj lokalną kuchnię i restauracje, odkryj ciekawe wydarzenia w swojej okolicy.

Polub mnie na Facebooku

Najnowsze na blogu

  • Czy w Chorwacji trzeba nosić maseczkę? Koronawirus i obostrzenia
  • Wjazd do Chorwacji w dobie COVID-19
  • Park przyrody Telašćica

Partnerzy

Poznaj witryny, z którymi współpracujemy.

zBLOGowani.pl

© 2020 Chorwacja Polecam. Wszelkie prawa zastrzeżone. | Realizacja: BG