W Chorwacji, podobnie jak w większości krajów śródziemnomorskich kupuje się go w postaci suszonej, a następnie moczy w wodzie by zmiękł oraz pozbył się soli, a następnie przygotowuje na jeden z wielu sposobów. Ja prezentuję wam dorsza pieczonego pod sačem, czyli metalową kopułą.
Składniki:
– 1 kg filetów z dorsza
– 1kg ziemniaków
– cebula
– 300 ml wysokiej jakości białego wina
– 100 ml oliwy z oliwek
– sól, pieprz, świeży rozmaryn
Sposób przygotowania:
Dorsza pozostaw w całych kawałkach. Obierz ziemniaki i cebulę i pokrój je w grubsze talarki. Umieść wszystko w metalowym, naoliwionym naczyniu do pieczenia. Dopraw solą i pieprzem, a przed przykryciem sačem wstrząśnij, aby całość się nieco wymieszała i naoliwiła. Piecz przez 40 minut pod sačem, w temperaturze zbliżonej do tej, w której piecze się mieso. Po upływie tego czasu otwórz pokrywę, dorzuć gałązki świeżego rozmarynu, polej białym winem i wszystko wymieszaj. Następnie przykryj ponownie i piecz przez kolejne 20 minut.
Bakalar najczęściej znajduje się w menu restauracji sezonowo, głównie zimą, zwłaszcza w okolicach Bożego Narodzenia. Dni 20 – 24 grudnia poświęcone są zazwyczaj w Dubrowniku właśnie dorszowi i szereg miejskich restauracji przygotowuje na tę okazję specjalne menu, w ramach którego możecie spróbować różnych potraw z tą rybą w roli głównej. Ceny takiego menu są w miarę przystępne.
Dorsz jest w Polsce popularną rybą, ale nie jadamy go pieczonego pod metalową kopułą, tak jak to robią w Chorwacji. A co jeszcze jedzą Chorwaci? Sprawdźcie dział mojego bloga Kuchnia Dalmacji Południowej, gdzie znajdziecie serię artykułów z oryginalnymi przepisami oraz polecanymi restauracjami. Kuchnia chorwacka to kuchnia regionalna!
Jeśli zastanawiacie się, gdzie kupić autentyczne chorwackie produkty w Polsce, to zajrzyjcie na stronę sklepu internetowego Smaki Dalmacji (https://smakidalmacji.pl/), partnera działu poświęconego kuchni chorwackiej.
Jestem magistrem filologii chorwackiej i zapraszam Cię w podróż po Chorwacji.
Razem odkryjemy to, co w tym pięknym kraju jest najlepszego: urokliwe miasteczka, regionalną kuchnię, lokalne wydarzenia i atrakcje. Zapytamy Chorwatów gdzie warto zjeść, gdzie pójść na kawę, jak ciekawie spędzić czas. Kto, jak nie oni, wie co dobrego jest w okolicy.
Mój blog jest także miejscem promocji chorwackich produktów, języka i kultury. Zakochaj się w Chorwacji i Ty!