logo-2logo-2logo-mobile-200logo-mobile-200
  • Regiony
    • Istria
      • Atrakcje Istrii
      • Kuchnia Istrii
      • Wydarzenia na Istrii
    • Kvarner
      • Atrakcje Kvarneru
      • Kuchnia Kvarneru
      • Wydarzenia w Kvarnerze
    • Dalmacja Zadar
      • Atrakcje Dalmacji Północnej
      • Kuchnia Dalmacji Północnej
      • Wydarzenia w Dalmacji Północnej
    • Dalmacja Split
      • Atrakcje Dalmacji Środkowej
      • Kuchnia Dalmacji Środkowej
      • Wydarzenia w Dalmacji Środkowej
    • Dalmacja Dubrownik
      • Atrakcje Dalmacji Południowej
      • Kuchnia Dalmacji Południowej
      • Wydarzenia w Dalmacji Południowej
  • Atrakcje
    • Atrakcje Istrii
    • Atrakcje Kvarneru
    • Atrakcje Dalmacji – Zadar
    • Atrakcje Dalmacji – Split
    • Atrakcje Dalmacji – Dubrownik
  • Kuchnia
    • Kuchnia Istrii
    • Kuchnia Kvarneru
    • Kuchnia Dalmacji – Zadar
    • Kuchnia Dalmacji – Split
    • Kuchnia Dalmacji – Dubrownik
  • Wydarzenia
    • Styczeń
    • Luty
    • Marzec
    • Kwiecień
    • Maj
    • Czerwiec
    • Lipiec
    • Sierpień
    • Wrzesień
    • Październik
    • Listopad
    • Grudzień
  • Język chorwacki
    • Nauka języka chorwackiego
    • Biznes w Chorwacji
  • Kontakt

Dubrovačka rozata

Rafał
1 marca 2020
Kuchnia Chorwacka, Kuchnia Południowej Dalmacji, Południowa Dalmacja
dubrovnik, podróże, przepis, przysmak
Dubrovačka rozata jest częścią dziedzictwa Republiki Dubrownickiej, która przetrwała do dziś. Przepis był przenoszony drogą ustną z pokolenia na pokolenie. Widocznie ciastko było tak smaczne, że ludzie nie pozwolili mu zginać…

Składnikiem, który decyduje o wyjątkowości deseru, jak sama nazwa wskazuje, jest likier różany (w Dubrowniku mówią na niego „rosalin”). Poza tym dodatkiem dubrovačka rozata bardzo przypomina włoski creme caramel, francuski creme brulee, czy hiszpański flan. W końcu średniowieczny Dubrownik odwiedzany był przez kupców z całej Europy.

Jak zrobić Dubrovačką rozatę?

Składniki:

– 0.5 l mleka

– 6 jaj

– 6 łyżek cukru

– cukier waniliowy

– skórka cytryny

– likier różany

– 200 g cukru

Sposób przygotowania:

Cukier i cukier waniliowy należy mieszaj z mlekiem, zagotuj i odstaw do ostygnięcia. Jajka wymieszaj ze schłodzonym mlekiem, zetrzyj skórkę cytryny i dodaj kilka kropli likieru różanego.

Na patelni rozpuść cukier (200 gramów) aż do karmelizacji (uważaj, aby go nie przypalić). Ostrożnie wylej karmel na boki brytfanny i pozostaw do ostygnięcia. Wlej masę z mleka i jajek do środka brytfanny, a całość umieść w większym naczyniu z wodą i wstaw do piekarnika na 45 minut w temperaturze 150 stopni. Rozata powinna ściąć się w kąpieli wodnej. Przed podaniem skrop ją jeszcze kilkoma kroplami likieru różanego.

Gdzie zjeść Dubrovačką rozatę?

Oczywiście w Dubrowniku. Rozate można dostać tam w cukierniach, kawiarniach i restauracjach. Polecam Wam cukiernię Mala Truba, gdzie możecie zjeść smaczne łakocie w ciekawym wnętrzu:

Mala Truba

Vukovarska 22, Dubrovnik

Facebook

PS

Dubrovačką rozatę warto spróbować podczas wizyty w Dubrowniku. Odpocznijcie w kawiarni, napijcie się dobrej kawy i zjedzcie deser, który da Wam siłe do dalszego zwiedzania. Sprawdźcie też dział mojego bloga Kuchnia Dalmacji Południowej, gdzie znajdziecie serię artykułów z oryginalnymi przepisami oraz polecanymi restauracjami z tej części Chorwacji . Kuchnia chorwacka to kuchnia regionalna!


Rafał

Jestem magistrem filologii chorwackiej i zapraszam Cię w podróż po Chorwacji.

Razem odkryjemy to, co w tym pięknym kraju jest najlepszego: urokliwe miasteczka, regionalną kuchnię, lokalne wydarzenia i atrakcje. Zapytamy Chorwatów gdzie warto zjeść, gdzie pójść na kawę, jak ciekawie spędzić czas. Kto, jak nie oni, wie co dobrego jest w okolicy.

Mój blog jest także miejscem promocji chorwackich produktów, języka i kultury. Zakochaj się w Chorwacji i Ty!

Podziel się:

  • Kliknij, aby udostępnić na Facebooku(Otwiera się w nowym oknie)
  • Kliknij, aby udostępnić na LinkedIn(Otwiera się w nowym oknie)
  • Udostępniej na Pinterest(Otwiera się w nowym oknie)
  • Udostępnij na Twitterze(Otwiera się w nowym oknie)
  • Kliknij by udostępnić w serwisie Pocket(Otwiera się w nowym oknie)
  • Kliknij by wydrukować(Otwiera się w nowym oknie)

Powiązane wpisy

Wyspy Elafickie Elafiti
24 marca 2021

Wyspy Elafickie (Elafiti) koło Dubrownika


Czytaj dalej
Wyspa Korčula
28 lipca 2020

Wyspa Korčula


Czytaj dalej
16 lipca 2020

Wyspa Lastovo


Czytaj dalej

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ostatnie wpisy

  • noszenie maseczki w Chorwacji0
    Czy w Chorwacji trzeba nosić maseczkę? Koronawirus i obostrzenia
    3 maja 2021
  • 0
    Wjazd do Chorwacji w dobie COVID-19
    3 maja 2021
  • 2
    Park przyrody Telašćica
    28 marca 2021
  • 0
    Błękitna jaskinia na wyspie Biševo
    26 marca 2021
  • Wyspy Elafickie Elafiti0
    Wyspy Elafickie (Elafiti) koło Dubrownika
    24 marca 2021

Chorwacja Polecam

Blog o Chorwacji inny niż wszystkie. Ze mną nauczysz się języka chorwackiego. Zamiast fotek z wakacji, solidna wiedza poparta wywiadami z miejscowymi Chorwatami. Znajdź najlepsze atrakcje, poznaj lokalną kuchnię i restauracje, odkryj ciekawe wydarzenia w swojej okolicy.

Polub mnie na Facebooku

Najnowsze na blogu

  • Czy w Chorwacji trzeba nosić maseczkę? Koronawirus i obostrzenia
  • Wjazd do Chorwacji w dobie COVID-19
  • Park przyrody Telašćica

Partnerzy

Poznaj witryny, z którymi współpracujemy.

zBLOGowani.pl

© 2020 Chorwacja Polecam. Wszelkie prawa zastrzeżone. | Realizacja: BG