Składnikiem, który decyduje o wyjątkowości deseru, jak sama nazwa wskazuje, jest likier różany (w Dubrowniku mówią na niego „rosalin”). Poza tym dodatkiem dubrovačka rozata bardzo przypomina włoski creme caramel, francuski creme brulee, czy hiszpański flan. W końcu średniowieczny Dubrownik odwiedzany był przez kupców z całej Europy.
Składniki:
– 0.5 l mleka
– 6 jaj
– 6 łyżek cukru
– cukier waniliowy
– skórka cytryny
– likier różany
– 200 g cukru
Sposób przygotowania:
Cukier i cukier waniliowy należy mieszaj z mlekiem, zagotuj i odstaw do ostygnięcia. Jajka wymieszaj ze schłodzonym mlekiem, zetrzyj skórkę cytryny i dodaj kilka kropli likieru różanego.
Na patelni rozpuść cukier (200 gramów) aż do karmelizacji (uważaj, aby go nie przypalić). Ostrożnie wylej karmel na boki brytfanny i pozostaw do ostygnięcia. Wlej masę z mleka i jajek do środka brytfanny, a całość umieść w większym naczyniu z wodą i wstaw do piekarnika na 45 minut w temperaturze 150 stopni. Rozata powinna ściąć się w kąpieli wodnej. Przed podaniem skrop ją jeszcze kilkoma kroplami likieru różanego.
Oczywiście w Dubrowniku. Rozate można dostać tam w cukierniach, kawiarniach i restauracjach. Polecam Wam cukiernię Mala Truba, gdzie możecie zjeść smaczne łakocie w ciekawym wnętrzu:
Mala Truba
Vukovarska 22, Dubrovnik
Dubrovačką rozatę warto spróbować podczas wizyty w Dubrowniku. Odpocznijcie w kawiarni, napijcie się dobrej kawy i zjedzcie deser, który da Wam siłe do dalszego zwiedzania. Sprawdźcie też dział mojego bloga Kuchnia Dalmacji Południowej, gdzie znajdziecie serię artykułów z oryginalnymi przepisami oraz polecanymi restauracjami z tej części Chorwacji . Kuchnia chorwacka to kuchnia regionalna!
Jeśli zastanawiacie się, gdzie kupić autentyczne chorwackie produkty w Polsce, to zajrzyjcie na stronę sklepu internetowego Smaki Dalmacji (https://smakidalmacji.pl/), partnera działu poświęconego kuchni chorwackiej.
Jestem magistrem filologii chorwackiej i zapraszam Cię w podróż po Chorwacji.
Razem odkryjemy to, co w tym pięknym kraju jest najlepszego: urokliwe miasteczka, regionalną kuchnię, lokalne wydarzenia i atrakcje. Zapytamy Chorwatów gdzie warto zjeść, gdzie pójść na kawę, jak ciekawie spędzić czas. Kto, jak nie oni, wie co dobrego jest w okolicy.
Mój blog jest także miejscem promocji chorwackich produktów, języka i kultury. Zakochaj się w Chorwacji i Ty!