Kuchnia chorwacka

Podczas pobytu nad Adriatykiem nie tylko cieszymy się słońcem i ciepłym morzem, ale także próbujemy lokalnych smakołyków. Zapewne każdy z Państwa ma jakąś potrawę, która zasmakowała mu podczas pobytu w Chorwacji. Jak to bywa w krajach turystycznych z jakością i autentycznością serwowanych posiłków bywa różnie. Na tej stronie chciałbym Państwu zaprezentować serię artykułów poświęconych oryginalnej kuchni chorwackiej. Przy każdym daniu polecam również restauracje, gdzie można je zjeść

Kuchnia chorwacka pełna jest typowych południowych smaków. Smaki te mogą znacznie różnić się w zależności od regionu. Północ Chorwacji znajduje się pod wpływem kuchni kontynentalnej, na wybrzeżu wyraźne są wpływy włoskie, zwłaszcza weneckie, gdyż to właśnie Republika Wenecka władała tymi terenami przez kilka stuleci. Nie ma więc w zasadzie jednej kuchni chorwackiej, jest za to kuchnia regionalna. Typowe produkty regionalne to np. trufle na Istrii, krewetki w Kwarnerze, dojrzewająca szynka i oliwa w Dalmacji

Podobnie różne bywają lokale, w których podaje się jedzenie. Chorwaci uwielbiają przesiadywać w kawiarniach - kafić - stanowią one centrum życia towarzyskiego i dają możliwość poznania najnowszych plotek. Do kawy zjada się różnego rodzaju przekąski kupowane niedrogo w piekarniach - pekarna. Lokalnych potraw możemy spróbować w małych lokalach, najczęściej prowadzonych przez jedną rodzinę - konoba. Typowa restauracja, jaką znamy to restoran.

Kuchnia chorwacka, mimo że tak różnorodna, zawsze pozostaje pyszna!

2 lutego 2020

Ostrygi (kamenice)

Ostrygi hoduje się w całej Dalmacji i spożywa tu od zawsze. W starożytności jedząc ostrygi oddawano cześć Afrodycie, dzisiaj ceni się te mięczaki ze względu na […]
2 lutego 2020

Małże na buzaru

Tradycyjny sposób przygotowywania owoców morza w Dalmacji, nazywany „na buzaru” , polega na duszeniu w sosie z białego wina, oliwy, czosnku i natki pietruszki. W ten […]
2 lutego 2020

Komiška pogača

Kolejny placek swoją prostotą przypominający pizzę. Pochodzi z miejscowości Komiža na wyspie Vis, ale w nieco innej wersji jest też przygotowywany w stolicy wyspy. W Komižy […]
2 lutego 2020

Poljički soparnik

Chorwacka odpowiedź na włoską pizze! Rodzaj pieczonego w piecu placka nadziewanego blitvą, czyli warzywem przypominającym w smaku szpinak, lecz spokrewnionego z burakiem. Przepis pochodzi ze średniowiecza, […]
2 lutego 2020

Pašticada (danie z wołowiny)

Legendarna potrawa słynna w całej Dalmacji. Każdy dom ma tutaj swoją własną recepturę przyrządzania pašticady, której strzeże i którą uważa za najlepszą. Przepis podobno pochodzi jeszcze […]
2 lutego 2020

Hvarska gregada (danie z duszonych ryb)

Potrawa charakterystyczna dla Hvaru i spożywana tam od wieków. Przed wielkimi odkryciami geograficznymi podawana była z pieczywem, odkąd jednak w Europie pojawiły się ziemniaki, stanowią one […]
2 lutego 2020

Wina Środkowej Dalmacji

Z dużą dozą prawdopodobieństwa można stwierdzić, że Środkowa Dalmacja jest najstarszym regionem winiarskim w Chorwacji. Już w czasach starożytnych Grecy uprawiali winnorośl na wyspach Hvar i […]
2 lutego 2020

Fritule (chorwackie pączki)

Przechodzimy do słodyczy. Rodzaj małych pączków, najczęściej z dodatkiem skórki cytryny i rakiji. Tradycyjnie przygotowywane podczas postów, zwłaszcza w Wigilię. Jak przygotować fritule? Składniki: – duże […]
2 lutego 2020

Fritaja (rodzaj omletu)

Lokalny omlet ze swojskich jaj, wiosną przygotowywany z dodatkiem dzikich szparagów i młodej cebuli. Do popularnych dodatków należą także kiełbasa, szynka, grzyby i sery. Często można […]
2 lutego 2020

Sery z Istrii

Na Istrii wytwarza się znakomite sery, zarówno z mleka krowiego, jak i z owczego. Polecam spróbować zwłaszcza te, które wzbogacone są o lokalne dodatki. Mamy więc […]
2 lutego 2020

Kiełbaski po istryjsku

Kawałki tradycyjnej surowej wieprzowej kiełbasy podsmażone na oliwie a potem podduszone w winie. Proste, wiejskie jedzenie, ale ze względu na wysoką jakość składników naprawdę smaczne. Szybka […]
2 lutego 2020

Istryjska szynka (istarski pršut)

Tradycyjna istryjska szynka powstaje w długim, trwającym rok procesie suszenia. Aby proces ten przebiegał prawidłowo, potrzebna jest bura – północny, chłodny wiatr wiejący na Istrii. Istarski […]
2 lutego 2020

Makaron Fuži

Fuži to kolejny rodzaj makaronu typowy dla Istrii. W tym przypadku ciasto makaronowe kroimy na kawałki w kształcie rombu, następnie ciasto nawijamy na cienki patyczek i […]
2 lutego 2020

Makaron Pljukanci

A teraz coś dla miłośników makaronu. Pljukanci to jego rodzaj charakterystyczny dla Istrii. Ciasto makaronowe kroi się na malutkie kawałeczki, a potem rolując miedzy dłoniami uzyskuje […]
2 lutego 2020

Małże “na buzaru”

Sezon na mule przypada na luty i marzec, ale także o innych porach roku można spróbować małży przyrządzonych sposobem „na buzaru” – gotowanych w sosie na […]

Opisane produkty i potrawy stanowią tylko cześć wspaniałości, na które traficie na Istrii.

Przyjedźcie tu i sprawdźcie sami!