Przepis jest bardzo stary i zawiera składniki, które zawsze można było łatwo zdobyć w okolicach miasteczka Imotski. Ciasto z mąki pszennej aromatyzuje się startą skórką cytryny, likierem maraskino i białym winem. Nadzienie składa się z pół kilograma mielonych migdałów, jajek, skórki pomarańczy i destylatu różanego. Górę ciasta dekoruje się charakterystyczną kratką wyplataną z pasków ciasta.
Składniki:
na ciasto:
– 250 g mąki
– 100 g masła
– 2 łyżki cukru
– 3 żółtka
– kieliszek wina prošek
– proszek do pieczenia
do nadzienia:
– 700 g zmielonych prażonych migdałów
– 300 gramów cukru
– 8 jajek
– starta skórka cytryny i pomarańczy
– sok pomarańczowy i cytrynowy
– kieliszek likieru maraskino
– kieliszek rumu
– ½ łyżeczki cynamonu
– trochę startej gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania:
Do przesianej mąki dodaj cukier i proszek do pieczenia. W mące zrób wgłębienie, a następnie wlej tam żółtka i roztopione masło. Zagnięć ciasto wlewająć stopniowo wino. Zagniecione ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki, żeby odpoczęło.
Migdały włóż do piekarnika nagrzanego do 120 stopni, aby się zrumieniły, ale uważaj, żeby się nie przypaliły. Uprażone migały zmiel.
Wymieszaj wszystkie składniki nadzienia.
Ciasto wyciągnij z lodówki i cienko rozwałkuj, następnie wyłuż do okrągłej foremki o średnicy około 24 cm wysmarowanej masłem.
Do foremki z ciastem nałóż nadzienie a następnie przykryj je paskami ciasta tworząc kratkę. W miejscach krzyżowania się kartki, wetknij po jednym migdale.
Tort piecz przez pierwsze 15 minut w temperaturze 180 stopni, a przez kolejne 45 – 60 minut w temperaturze 110 stopni. Podczas pieczenia uważaj, aby tort pozostał wilgotny i zbytnio nie wysechł.
Jeśli chcecie poznać więcej ciekawych potraw, odwiedźcie dział mojego bloga Kuchnia Dalmacji Środkowej, gdzie znajdziecie serię artykułów z oryginalnymi przepisami oraz polecanymi restauracjami. Kuchnia chorwacka to kuchnia regionów!
Jestem magistrem filologii chorwackiej i zapraszam Cię w podróż po Chorwacji.
Razem odkryjemy to, co w tym pięknym kraju jest najlepszego: urokliwe miasteczka, regionalną kuchnię, lokalne wydarzenia i atrakcje. Zapytamy Chorwatów gdzie warto zjeść, gdzie pójść na kawę, jak ciekawie spędzić czas. Kto, jak nie oni, wie co dobrego jest w okolicy.
Mój blog jest także miejscem promocji chorwackich produktów, języka i kultury. Zakochaj się w Chorwacji i Ty!