Mięso zazwyczaj jest wieprzowe, wędzone lub suszone, podobnie kiełbasy. Gotuje się je z kapustą 2-3 godziny, kiełbasę krócej, tak by się nie przegotowała. W Dalmacji do tej potrawy używają gatunku zimowej kapusty o nazwie raštan. W Polsce można użyć zwykłej kapusty.
Składniki:
– 1 wędzona szynka
– 1 kiełbasa
– 1/2 kg pancetty (boczku)
– 2 kg kapusty
– 0,5 kg ziemniaków
– łyżka smalcu
Sposób przygotowania:
Dobrze umyj mięso w zimnej wodzie i gotuj przez kilka minut. Wylej pierwszą wodę. Nalej znowu wody do ranka i zagotuj. Dodaj łyżkę smalcu. Gdy mięso jest prawie ugotowane, wrzuć grubo pokrojoną kapustę, kiełbasę i obrane oraz pokrojone w kawałki ziemniaki, gotuj dopóki warzywa nie zmiękną. Kiedy mięso i warzywa się ugotują, wyjmij mięso na deskę do krojenia. Pokrój mięso na średniej wielkości kawałki i ułóż na talerzu z kapustą i ziemniakami.
Menestrę zjecie w konobie Vinica w Konavle. Konoba działa przy agroturystyce i serwuje domowe lokalne jedzenie i wino.
Konoba Vinica
Donja Ljuta 44, 20125 Gruda
Telefon: +385/99 215 2459
Odwiedź dział mojego bloga Kuchnia Dalmacji Południowej, gdzie znajdziesz serię artykułów z oryginalnymi przepisami oraz polecanymi restauracjami. Kuchnia chorwacka to kuchnia regionalna!
Jeśli zastanawiacie się, gdzie kupić autentyczne chorwackie produkty w Polsce, to zajrzyjcie na stronę sklepu internetowego Smaki Dalmacji (https://smakidalmacji.pl/), partnera działu poświęconego kuchni chorwackiej.
Jestem magistrem filologii chorwackiej i zapraszam Cię w podróż po Chorwacji.
Razem odkryjemy to, co w tym pięknym kraju jest najlepszego: urokliwe miasteczka, regionalną kuchnię, lokalne wydarzenia i atrakcje. Zapytamy Chorwatów gdzie warto zjeść, gdzie pójść na kawę, jak ciekawie spędzić czas. Kto, jak nie oni, wie co dobrego jest w okolicy.
Mój blog jest także miejscem promocji chorwackich produktów, języka i kultury. Zakochaj się w Chorwacji i Ty!