Środkowa Dalmacja

9 lutego 2020

Festiwal Dalmatyńskich Klap w Omišu

28.06 – 20.07.2020, Omiš Pierwszy festiwal odbył się w 1967 roku i do dzisiaj wykonano na nim ponad 1200 utworów. Festiwal w Omišu jest najważniejszym wydarzeniem […]
9 lutego 2020

Festyn z okazji dnia św. Jana Chrzciciela na Braču

24.06.2020, Sutivan na Braču Sutivan to miejscowość turystyczna na Braču, położona naprzeciwko Splitu. Miasteczko zostało nazwane na cześć św. Jana Chrzciciela – po chorwacku sveti Ivan, […]
9 lutego 2020

Festyn Fešta sv. Križa w Splicie

03.05.2020, Split Fešta sv. Križa to festyn ludowy odbywający się na początku maja, zazwyczaj jako część święta św. Dujma, patrona Splitu. Mieszkańcy dzielnicy Veli Varoš oddają […]
9 lutego 2020

Festyn św. Prospera na Hvarze

10.05.2020, miasto Hvar Św. Prosper żył w V wieku i był uczniem św. Augustyna, historykiem i papieskim pisarzem. Wyspiarze obchodzą dzień św. Prospera od 1671 roku, […]
9 lutego 2020

Croatia Boat Show

22 – 26.04.2020, Split, Splitska rivijera Na targach prezentują się firmy z szeroko pojętej branży żeglarskiej, zarówno chorwackie jak i zagraniczne. W zeszłorocznej imprezie wzięło udział […]
9 lutego 2020

Procesja “Za križen” na Hvarze

9 – 10.04.2020, środkowa część wyspy Hvar Procesja odbywająca się tradycyjnie w Wielki Czwartek została wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO. Procesja Za križen co roku […]
9 lutego 2020

Międzynarodowy Festiwal kulinarny Biser mora na wyspie Brač

31.03.2020, Supetar na wyspie Brač Sezon turystyczny zaczyna się co roku w Supetarze wielkim międzynarodowym festiwalem kulinarnym Biser mora (Morska perła). W festiwalu uczestniczą najlepsi kucharze […]
9 lutego 2020

Międzynarodowy Festiwal Oliwy Noćnjak na wyspie Brač

19 – 22.03.2020, Supetar na wyspie Brač Większa część programu festiwalu odbywa się w kompleksie hotelowym Waterman resorts w Supetarze. Producenci oliwy dostarczają próbki swoich produktów […]
9 lutego 2020

Targi branży turystycznej Sajam Gast

26 – 29.02.2020, Split, Spaladium Targi gromadzą w hali Spaladium właścicieli hoteli, restauracji, pensjonatów i apartamentów z całej Dalmacji. Podczas imprezy możecie poznać ofertę noclegów, poznać […]
9 lutego 2020

Festiwal zimowy Solin Winterfest

14.01. – 14.02.2020 Solin Turystyczna wspólnota miasta Solin po raz czwarty z rzędu organizuje Solin Winterfest. Festiwal poprzez cztery różne tematy przewodnie prezentuje przyrodnicze, kulturowe i […]
2 lutego 2020

Viški hib

Figi są bardzo rozpowszechnione w całej Dalmacji, rosną dosłownie wszędzie, w przydomowych ogrodach i na dziko.  Te słodkie owoce warto jeść świeże, zerwane z drzewa, ale […]
2 lutego 2020

Imotska torta (tort migdałowy)

Miasteczko Imotski leżące niedaleko granicy z Bośnią i Hercegowiną słynie z tortu zwanego w Chorwacji „królem tortów” (właściwie królową, bo w języku chorwackim tort jest rodzaju […]
2 lutego 2020

Ostrygi (kamenice)

Ostrygi hoduje się w całej Dalmacji i spożywa tu od zawsze. W starożytności jedząc ostrygi oddawano cześć Afrodycie, dzisiaj ceni się te mięczaki ze względu na […]
2 lutego 2020

Małże na buzaru

Tradycyjny sposób przygotowywania owoców morza w Dalmacji, nazywany „na buzaru” , polega na duszeniu w sosie z białego wina, oliwy, czosnku i natki pietruszki. W ten […]
2 lutego 2020

Komiška pogača

Kolejny placek swoją prostotą przypominający pizzę. Pochodzi z miejscowości Komiža na wyspie Vis, ale w nieco innej wersji jest też przygotowywany w stolicy wyspy. W Komižy […]
2 lutego 2020

Poljički soparnik

Chorwacka odpowiedź na włoską pizze! Rodzaj pieczonego w piecu placka nadziewanego blitvą, czyli warzywem przypominającym w smaku szpinak, lecz spokrewnionego z burakiem. Przepis pochodzi ze średniowiecza, […]
2 lutego 2020

Pašticada (danie z wołowiny)

Legendarna potrawa słynna w całej Dalmacji. Każdy dom ma tutaj swoją własną recepturę przyrządzania pašticady, której strzeże i którą uważa za najlepszą. Przepis podobno pochodzi jeszcze […]
2 lutego 2020

Hvarska gregada (danie z duszonych ryb)

Potrawa charakterystyczna dla Hvaru i spożywana tam od wieków. Przed wielkimi odkryciami geograficznymi podawana była z pieczywem, odkąd jednak w Europie pojawiły się ziemniaki, stanowią one […]
2 lutego 2020

Wina Środkowej Dalmacji

Z dużą dozą prawdopodobieństwa można stwierdzić, że Środkowa Dalmacja jest najstarszym regionem winiarskim w Chorwacji. Już w czasach starożytnych Grecy uprawiali winnorośl na wyspach Hvar i […]
23 października 2019

Hobotnica ispod peke (ośmiornica pod peką)

Sposób przygotowywania jedzenia „ispod peke” polega na pieczeniu w piecu pod metalową kopułą. Najlepiej gdyby ośmiornica była przed pieczeniem zamrożona, gdyż dzięki temu będzie znacznie miększa. […]