W Komižy ciasto kroi się na kwadraty i kładzie na nie pomidory, w Visie wolą trójkątne kawałki bez dodatku pomidorów. Spór o to która wersja jest lepsza toczy się na wyspie od dawna i wydaje się, że nigdy nie zostanie rozstrzygnięty. Ja nie opowiem się po żadnej ze stron, jeśli chcecie, odwiedźcie oba miejsca i zdecydujcie sami gdzie jedzą smaczniej.
Ciasto jest właściwie takie samo jak na pizzę, czyli mąka, woda, drożdże, trochę oliwy i soli. Rozwałkowuje się je jednak nieco grubiej, a warstwy ciasta są dwie a nie jedna. Pomiędzy nimi znajduje się nadzienie przygotowane z pomidorów, cebuli, anchois, świeżego oregano, natki pietruszki i pieprzu.
Komiška pogača to smakowita i nieskomplikowana przekąska, dobrze sprawdzi się na plaży, kiedy zgłodniejecie po pływaniu.
Komiška pogača pochodzi z miejscowości Komiža na wyspie Vis i też tam najlepiej ją spróbować. Serwuje ją m.in. Konoba Bako:
Konoba Bako
Ul. Ivana Gundulića 1,
21485, Komiža,
Komiška pogača jest daniem prostym i w dodatku wegetariańskim, tak więc stanowi okazję do spróbowania lokalnej kuchni dla osób niejedzących mięsa. Jeśli chcecie poznać więcej ciekawych przepisów, odwiedźcie dział mojego bloga Kuchnia Dalmacji Środkowej, gdzie znajdziecie serię artykułów z oryginalnymi potrawami oraz polecanymi restauracjami. Kuchnia chorwacka to kuchnia regionów!
Jeśli zastanawiacie się, gdzie kupić autentyczne chorwackie produkty w Polsce, to zajrzyjcie na stronę sklepu internetowego Smaki Dalmacji (https://smakidalmacji.pl/), partnera działu poświęconego kuchni chorwackiej.
Jestem magistrem filologii chorwackiej i zapraszam Cię w podróż po Chorwacji.
Razem odkryjemy to, co w tym pięknym kraju jest najlepszego: urokliwe miasteczka, regionalną kuchnię, lokalne wydarzenia i atrakcje. Zapytamy Chorwatów gdzie warto zjeść, gdzie pójść na kawę, jak ciekawie spędzić czas. Kto, jak nie oni, wie co dobrego jest w okolicy.
Mój blog jest także miejscem promocji chorwackich produktów, języka i kultury. Zakochaj się w Chorwacji i Ty!