Było ono sposobem na ugotowanie czegoś smacznego z żylastego mięsa starej krowy. Kilkudniowe marynowanie, a potem wielogodzinne duszenie miało na celu właśnie sprawienie, żeby mięso było miękkie i zjadliwe. Nie obawiajcie się jednak. Zamawiając pašticadę w restauracji z pewnością nie dostaniecie mięsa złej jakości.
Obecnie marynowanie wołowego udźca szpikowanego słoniną w wodzie z octem winnym i oliwą służy jedynie nadaniu potrawie odpowiedniego aromatu. Mięso powinno leżeć w marynacie od doby do kilku dni, a po zamarynowaniu dusić się kilka godzin podlewane bulionem z dodatkiem wina prošek. Najczęściej pašticada podawana jest z njokami lub lulekami – kluseczkami podobnymi do njoków lecz nieco dłuższymi.
Pašticadę zamówicie w dobrych dalmatyńskich restuaracjach, gdyż jest ona częścią lokalnej kultury. Ja zapraszam Was do lokalu wyjątkowego, działającego w Splicie od 200 lat! To Oštarija u Viđakovi, nieduża restauracja serwująca regionalne dania i ze względu na swoją historię będąca miejscem legendarnym w mieście. Jego dodatkowym atutem jest to, że mieści się niedaleko słynnej splickiej plaży Bačvice.
Oštarija u Viđakovi
Brace Kaliterna 8,
Split 21000,
Telefon: +385 21 489 106
www.ostarijauvidjakovi.hr
Pašticada jest w Dalmacji daniem wręcz legendarnym i jeśli nie jesteście wegetarianami, to warto spróbować jej choć raz. Żeby dowiedzieć się jakie jeszcze potrawy czekają na Was w tej części Chorwacji, odwiedźcie dział mojego bloga Kuchnia Dalmacji Środkowej, gdzie znajdziecie serię artykułów z oryginalnymi przepisami oraz polecanymi restauracjami. Kuchnia chorwacka to kuchnia regionów!
Jeśli zastanawiacie się, gdzie kupić autentyczne chorwackie produkty w Polsce, to zajrzyjcie na stronę sklepu internetowego Smaki Dalmacji (https://smakidalmacji.pl/), partnera działu poświęconego kuchni chorwackiej.
Jestem magistrem filologii chorwackiej i zapraszam Cię w podróż po Chorwacji.
Razem odkryjemy to, co w tym pięknym kraju jest najlepszego: urokliwe miasteczka, regionalną kuchnię, lokalne wydarzenia i atrakcje. Zapytamy Chorwatów gdzie warto zjeść, gdzie pójść na kawę, jak ciekawie spędzić czas. Kto, jak nie oni, wie co dobrego jest w okolicy.
Mój blog jest także miejscem promocji chorwackich produktów, języka i kultury. Zakochaj się w Chorwacji i Ty!