W Chorwacji spożywa się je tradycyjnie na dzień św. Józefa, czyli 19 marca. Woda w chorwackim Adriatyku jest czysta i bogata w minerały co korzystnie wpływa na jakość żyjących w nim ostryg. Im świeższe mięczaki tym lepiej, najlepsze są wyciągnięte prosto z wody i skropione jedynie sokiem cytryny zerwanej z drzewa. Mogą być też przyrządzane na inne sposoby, m.in. w tempurze, lub na grillu i podawane z różnymi sosami.
Ostrygi możecie zamówić w restauracji – już przygotowane, natomiast tym z Was, którzy wolą przyrządzić je samemu, polecam wybrać się na targ rybny lub bezpośrednio do hodowli.
Istnieją różne sposoby przyrządzania ostryg, ale w Dalmacji najpopularniejszy jest jeden z najprostszych. Ostrygę otwiera się ostrożnie nożem, a następnie skrapia sokiem z cytryny i zjada zawartość bezpośrednio z muszli. Mnie wydaję się, że to jest słuszne podejście. Ostrygi są tak wyszukanym przysmakiem, że trochę szkoda zdominować je innymi składnikami.
Otwierając ostrygę uważajcie, żeby nie zrobić sobie krzywdy, poniżej zamieszczam krótki film instruktażowy, pokazujący jak to zrobić:
Swieże ostrygi kupicie na targach rybnych. W samym splicie takich targów jest kilka. Targ rybny po chorwacku nazywa się „ribarnica“, pytajcie więc o rybarnicę ludzi lub po prostu sprawdzie w mapach google, gdzie jest najbliższa. Ja podaję Wam adres dwóch ze splickich targów:
Ribarnica – Peškarija
Obrov ul. 5,
21000, Split
Ribarnica Brač
Ulica, Osmih mediteranskih igara 9,
21000, Split
Świeże ostrygi są wyrafinowanym przysmakiem, który w Chorwacji jest w zasięgu ręki. Jeśli chcecie poznać więcej ciekawych przepisów, odwiedźcie dział mojego bloga Kuchnia Dalmacji Środkowej, gdzie znajdziecie serię artykułów z oryginalnymi potrawami oraz polecanymi restauracjami. Kuchnia chorwacka to kuchnia regionów!
Jeśli zastanawiacie się, gdzie kupić autentyczne chorwackie produkty w Polsce, to zajrzyjcie na stronę sklepu internetowego Smaki Dalmacji (https://smakidalmacji.pl/), partnera działu poświęconego kuchni chorwackiej.
Jestem magistrem filologii chorwackiej i zapraszam Cię w podróż po Chorwacji.
Razem odkryjemy to, co w tym pięknym kraju jest najlepszego: urokliwe miasteczka, regionalną kuchnię, lokalne wydarzenia i atrakcje. Zapytamy Chorwatów gdzie warto zjeść, gdzie pójść na kawę, jak ciekawie spędzić czas. Kto, jak nie oni, wie co dobrego jest w okolicy.
Mój blog jest także miejscem promocji chorwackich produktów, języka i kultury. Zakochaj się w Chorwacji i Ty!