Przepis jest naprawdę prosty, więc jeśli lubicie gotować i macie chwilę wolnego czasu, bez problemu przygotujecie w swoim apartamencie kupione na targu ryby lub owoce morza sposobem „na buzaru”. Czosnek i natkę pietruszki należy drobno posiekać, na następnie lekko podsmażyć na oliwie. Kiedy czosnek i pietruszka się zeszklą dodajemy małże i jeszcze smażymy jeszcze przez parę minut. Następnie zalewamy wszystko białym winem – w Środkowej Dalmacji najlepiej pošip lub vugavę, gotujemy jeszcze przez około 20 minut, a na koniec dodajemy trochę bułki tartej by nieco zagęścić sos.
Składniki:
– 1 kg muli
– 4-5 ząbków czosnku
– natka pietruszki
– szklanka białego wina
– oliwa z oliwek
– bułka tarta
Sposób przygotowania:
Małże opłuczcie dokładnie w zimnej wodzie, następnie opłukane włóżcie do miski z zimną wodą. Woda musi być zimna, żeby małże się nie otworzyły. W garnku lekko przesmażcie na oliwie posiekany czosnek, dodajcie posiekaną natkę pietruszki. Do oliwy z czosnkiem i pietruszką wrzućcie małże odsączone z wody. Podczas duszenia co jakiś czas mieszajcie. Kiedy zaczną się otwierać wlejcie białe wino. Niech gotują się jeszcze do pełnego otwarcia. Gdy to nastąpi, wsypcie bułkę tartą, by zagęścić sos. Zamieszajcie i potrzymajcie jeszcze na ogniu kilka minut.
W Splicie odwiedźcie słynną restaurację Šperun. Piszę słynną restaurację, ale nie jest to elegancki lokal snobów, lecz mała restauracyjka, w której przesiadują głównie miejscowi Chorwaci, a karta zawiera wyłącznie lokalne dania. Restauracja mieści się na placu o tej samej nazwie.
Šperun
Šperun 3, Split 21000,
Telefon: +385 21 346 999
Malże przyrządzone metodą na buzaru są popularnym daniem w Dalmacji i bez problemu znadziecie je w restauracjach. Jeśli natomiast chcecie poznać więcej ciekawych potraw, odwiedźcie dział mojego bloga Kuchnia Dalmacji Środkowej, gdzie znajdziecie serię artykułów z oryginalnymi przepisami oraz polecanymi restauracjami. Kuchnia chorwacka to kuchnia regionów!
Jeśli zastanawiacie się, gdzie kupić autentyczne chorwackie produkty w Polsce, to zajrzyjcie na stronę sklepu internetowego Smaki Dalmacji (https://smakidalmacji.pl/), partnera działu poświęconego kuchni chorwackiej.
Jestem magistrem filologii chorwackiej i zapraszam Cię w podróż po Chorwacji.
Razem odkryjemy to, co w tym pięknym kraju jest najlepszego: urokliwe miasteczka, regionalną kuchnię, lokalne wydarzenia i atrakcje. Zapytamy Chorwatów gdzie warto zjeść, gdzie pójść na kawę, jak ciekawie spędzić czas. Kto, jak nie oni, wie co dobrego jest w okolicy.
Mój blog jest także miejscem promocji chorwackich produktów, języka i kultury. Zakochaj się w Chorwacji i Ty!