Pod peką ośmiornicę piecze się około półtorej godziny, razem z ziemniakami, warzywami, cebulą i czosnkiem, pod koniec pieczenia całość podlewa się białym winem. Dania nie soli się, bo ośmiornica zawiera w sobie sól pochodząca z morza.
Składniki:
– 1 ośmiornica
– 2 kg ziemniaków
– 2 cebule
– 3 marchewki
– 2 papryki
– 2 pomidory
– oliwa
– 100 ml białego wina
– sól (jeśli to konieczne)
Sposób przygotowania:
Rozmroź ośmiornicę, warzywa umyj i pokrój na kawałki. W naczyniu do zapiekania ułóż ośmiornicę i warzywa, polej oliwą. Przykryj całość peką i wstaw do pieca na 15 minut. Odlej nadmiar wody, którą puściła ośmiornica i piecz pod peką jeszcze około 40 minut. Po upływie tego czasu otwórz pekę, składniki, który były na dole naczynia, przenieś na wierz, dodaj wino i piecz jeszcze przez 30 – 40 minut w zależności od wielkości ośmiornicy.
Ośmiornica pod peką jest popularnym daniem w dalmatyńskich restauracjach, więc nie powinniście mieć problemu ze znalezieniem lokalu ją serwującego. My polecamy Wam konobę Skalinada z Murteru:
Konoba Skalinada
Ulica Fausta Vranchica 7,
Murter
Telefon: +385 98 696 048
Lubicie świeże chorwackie owoce morza? To się świetnie składa! Zapraszam Was do działu bloga Kuchnia Dalmacji Północnej, gdzie przygotowalem serię artykułów z oryginalnymi przepisami oraz polecanymi restauracjami. Kuchnia chorwacka to kuchnia regionalna!
Jeśli zastanawiacie się, gdzie kupić autentyczne chorwackie produkty w Polsce, to zajrzyjcie na stronę sklepu internetowego Smaki Dalmacji (https://smakidalmacji.pl/), partnera działu poświęconego kuchni chorwackiej.
Jestem magistrem filologii chorwackiej i zapraszam Cię w podróż po Chorwacji.
Razem odkryjemy to, co w tym pięknym kraju jest najlepszego: urokliwe miasteczka, regionalną kuchnię, lokalne wydarzenia i atrakcje. Zapytamy Chorwatów gdzie warto zjeść, gdzie pójść na kawę, jak ciekawie spędzić czas. Kto, jak nie oni, wie co dobrego jest w okolicy.
Mój blog jest także miejscem promocji chorwackich produktów, języka i kultury. Zakochaj się w Chorwacji i Ty!