Rybę wraz ziemniakami i pokrojoną cebulą wkłada się do garnka i zalewa się oliwą i wodą, następnie dusi na małym ogniu do czasu aż ziemniaki będą miękkie. Pod żadnym pozorem potrawy nie należy mieszać podczas gotowania, gdyż grozi to tym, że ryba się rozpadnie, a tego Dalmatyniec nie wybaczyłby nigdy. Najbardziej ceniona jest gregada ugotowana na żywym ogniu. W tradycyjnym przepisie do ryby dodaje się również skorupiaki.
Składniki:
– 1 – 1,5 kg ryb morskich i owoców morza
– anchois
– słoik suszonych pomidorów
– 1,5 kg ziemniaków
– 3 cebule
– 4 ząbki czosnku
– natka pietruszki
– 2 liście laurowe
– sól
– pieprz
– 100 ml oliwy
– 100 ml białego wina
Sposób przygotwania:
Posiekaną cebulę zeszklij na oliwie, następnie dodaj ziemniaki pokrojone na kawałki i wstępnie posól. Dodaj natkę pietruszki, posiekany czosnek i pokrojone pomidory, liść laurowy, kapary i anchois, wymieszaj. Wlej wino i przykryj pokrywką i gotuj przez 10 minut. Kiedy po tym czasie ziemniaki zmiękną dodaj ryby, posól, popieprz, dolej wodę i oliwę. Po kolejnych 10 minutach gotowania dodaj krewetki, przykryj i duś jeszcze przez 5 minut.
Potrawę podawaj w garnku, w którym się gotowała, tak, aby każdy ze stołowników mógł samemu nałożyć sobie porcję na talerz.
Oczywiście na wyspie Hvar! Ja polecam Wam konobę Zbondini w miejscowości Velo Grablje. Oprócz gregady zjecie tam inne dania typowe dla wyspy, zwłaszcza ryby i owoce morza.
Konoba Zbondini
Ulica Velo Grablje 21,
Velo Grablje,
Wyspa Hvar 21450,
+385 91 577 7974
Hvarska gregada to prawdziwa delicja, przygotowywana na bazie tego co najlepszego ma do zaoferowania Dalmacja. A jakie inne pyszności czają na Was nad Adrią? Zapraszam Was do działu bloga Kuchnia Dalmacji Środkowej, gdzie przygotowalem serię artykułów z oryginalnymi przepisami oraz polecanymi restauracjami. Kuchnia chorwacka to kuchnia regionalna!
Jeśli zastanawiacie się, gdzie kupić autentyczne chorwackie produkty w Polsce, to zajrzyjcie na stronę sklepu internetowego Smaki Dalmacji (https://smakidalmacji.pl/), partnera działu poświęconego kuchni chorwackiej.
Jestem magistrem filologii chorwackiej i zapraszam Cię w podróż po Chorwacji.
Razem odkryjemy to, co w tym pięknym kraju jest najlepszego: urokliwe miasteczka, regionalną kuchnię, lokalne wydarzenia i atrakcje. Zapytamy Chorwatów gdzie warto zjeść, gdzie pójść na kawę, jak ciekawie spędzić czas. Kto, jak nie oni, wie co dobrego jest w okolicy.
Mój blog jest także miejscem promocji chorwackich produktów, języka i kultury. Zakochaj się w Chorwacji i Ty!