Kuchnia chorwacka

Podczas pobytu nad Adriatykiem nie tylko cieszymy się słońcem i ciepłym morzem, ale także próbujemy lokalnych smakołyków. Zapewne każdy z Państwa ma jakąś potrawę, która zasmakowała mu podczas pobytu w Chorwacji. Jak to bywa w krajach turystycznych z jakością i autentycznością serwowanych posiłków bywa różnie. Na tej stronie chciałbym Państwu zaprezentować serię artykułów poświęconych oryginalnej kuchni chorwackiej. Przy każdym daniu polecam również restauracje, gdzie można je zjeść

Kuchnia chorwacka pełna jest typowych południowych smaków. Smaki te mogą znacznie różnić się w zależności od regionu. Północ Chorwacji znajduje się pod wpływem kuchni kontynentalnej, na wybrzeżu wyraźne są wpływy włoskie, zwłaszcza weneckie, gdyż to właśnie Republika Wenecka władała tymi terenami przez kilka stuleci. Nie ma więc w zasadzie jednej kuchni chorwackiej, jest za to kuchnia regionalna. Typowe produkty regionalne to np. trufle na Istrii, krewetki w Kwarnerze, dojrzewająca szynka i oliwa w Dalmacji

Podobnie różne bywają lokale, w których podaje się jedzenie. Chorwaci uwielbiają przesiadywać w kawiarniach - kafić - stanowią one centrum życia towarzyskiego i dają możliwość poznania najnowszych plotek. Do kawy zjada się różnego rodzaju przekąski kupowane niedrogo w piekarniach - pekarna. Lokalnych potraw możemy spróbować w małych lokalach, najczęściej prowadzonych przez jedną rodzinę - konoba. Typowa restauracja, jaką znamy to restoran.

Kuchnia chorwacka, mimo że tak różnorodna, zawsze pozostaje pyszna!

2 lutego 2020

Małże św. Jakuba

Małże św. Jakuba, znane także jako przegrzebki, są jednym z morskich przysmaków, które oferuje Istria. W środku dużej muszli znajduje się delikatne i aromatyczne mięso. Szczególnie […]
2 lutego 2020

Trufle na Istrii

Trufle (tartufi), z których słynie Istria, to najdroższe grzyby na świecie, kilogram białej trufli kosztuje około 4 tysiące Euro, a czarnej 2 tysiące Euro. Są niezwykle […]
2 lutego 2020

Istryjskie wina

Istryjskie wina zawdzięczają swoje wysoką jakość specyficznej glebie i warunkom klimatycznym. W końcu winorośl rośnie w miejscu gdzie spotykają się masy powietrza znad Alp i Morza […]
26 stycznia 2020

Tort kasztanowy

Jadalne kasztany nie są zbyt popularne w Polsce. Ostatnimi laty można je wprawdzie dostać czasami w marketach, ale we współczesnej kuchni polskiej brakuje przepisów, które by […]
26 stycznia 2020

Rapska torta

Rapska torta to po polsku tort z wyspy Rab. Według źródeł przepis na ten smakołyk pochodzi z 1177 roku, kiedy został po raz pierwszy przygotowany dla […]
26 stycznia 2020

Polenta ze skwarkami

Proste i pożywne danie, spożywane często zwłaszcza na ternach górskich. Gotujemy kaszkę kukurydzianą na małym ogniu tak, aby się nie przypaliła, a następnie nakładamy łyżką na […]
26 stycznia 2020

Jagnięcina “pod pekom”

Peka to metalowa pokrywa, którą przykrywa się dania pieczone w piecu, najczęściej mięsa. W tym przypadku jest to jagnięcina, pieczona 1 – 2 godziny razem z […]
26 stycznia 2020

Grobnički sir

Grobnik to miejscowość położona w górach, na północ od Rijeki. Tutejsi pasterze od wieków wyrabiają ser z owczego sera charakteryzujący się twardą konsystencją, lekko żółtawą barwą […]
26 stycznia 2020

Brodet z polentą

Brodet to zupa rybna znana na całym chorwackim wybrzeżu. W Kvarnerze podaje się go z polentą czyli gotowaną kaszką kukurydzianą. Do sporządzenia wywaru używa się morskich […]
26 stycznia 2020

Makaron Šurlice

Lokalny, ręcznie wyrabiany makaron. Ciasto makaronowe kroi się na kawałki wielkości polskich kopytek, a następnie oblepia nim cienki drewniany patyczek i pocierając całość między dłońmi formuje […]
26 stycznia 2020

Pulpety z sardeli

Smakowite pulpeciki z sardeli są łatwe w przygotowaniu. Rybki gotuje się krótko w osolonej wodzie, a następnie studzi i oddziela mięso od kręgosłupów. Oddzielone mięso wyrabia […]
26 stycznia 2020

Tatar z tuńczyka

Tuńczyk zwany jest „morską wołowiną”, więc skoro przygotowuje się tatar wołowy, to nie powinien dziwić również tatar z tuńczyka. Rybę sieka się na drobne kawałki, a […]
26 stycznia 2020

Kalmary “na padelu”

Kuchnia Kvarneru obfituje w dania z owoców morza. Każdy ich rodzaj przyrządzany jest tutaj na wiele sposobów. Tym razem prezentuję Wam sposób “na padelu”. Kalmary przesmażone […]
26 stycznia 2020

Kwarnerskie krewetki

Krewetki łowione w Zatoce Kvarnerskiej przez wielu uważane są za najsmaczniejsze owoce morza. Swój wyjątkowy smak zawdzięczają ciepłemu i płytkiemu morzu, dzięki któremu ich skorupki są […]
26 stycznia 2020

Wina Kvarneru

Historia uprawy winorośli w Kvarnerze sięga czasów antycznych, a obecnie najwięcej winnic znajduje się na Krku, Cresie i Lošinju. Główną lokalną odmianą jest žlahtina, odmiana jasnych […]

Opisane produkty i potrawy stanowią tylko cześć wspaniałości, na które traficie na Istrii.

Przyjedźcie tu i sprawdźcie sami!