Trzeba też powiedzieć, że nie jest klasycznym tortem, a raczej rodzajem ciasta, w którego skład wchodzą migdały, skórka cytryny i likier maraskino. Ciasto zwija się w kształt przypominający skorupkę ślimaka i piecze na złoty kolor. Gotowy wypiek można przechowywać nawet przez dwa miesiące.
Samodzielne przygotowanie rapskiej torty jest skomplikowane i pracochłonne, a ja na moim blogu propaguję przepisy, które moglibyście łatwo przygotować sami. Czy to w Chorwacji, w apartamencie, czy już po powrocie, w Polsce.
Rabską tortę kupicie w wielu miejscach na wyspie Rab. Wśród nich jest Dom Rabskiej Torty:
Kuća Rabske Torte
Ul. Dinka Dokule 4,
51280, Rab
Zainteresowała Was rapska torta? Może chcielibyście poznać więcej regionalnych dan? Na moim blogu sporo miejsca poświęcam chorwackiej kuchni. Każdy region ma swoje charakterystyczne smaki. Przeczytajcie pozostałe artykuły z działu Kuchnia Kvarneru. Dobar tek!
Jeśli zastanawiacie się, gdzie kupić autentyczne chorwackie produkty w Polsce, to zajrzyjcie na stronę sklepu internetowego Smaki Dalmacji (https://smakidalmacji.pl/), partnera działu poświęconego kuchni chorwackiej.
Jestem magistrem filologii chorwackiej i zapraszam Cię w podróż po Chorwacji.
Razem odkryjemy to, co w tym pięknym kraju jest najlepszego: urokliwe miasteczka, regionalną kuchnię, lokalne wydarzenia i atrakcje. Zapytamy Chorwatów gdzie warto zjeść, gdzie pójść na kawę, jak ciekawie spędzić czas. Kto, jak nie oni, wie co dobrego jest w okolicy.
Mój blog jest także miejscem promocji chorwackich produktów, języka i kultury. Zakochaj się w Chorwacji i Ty!