Składniki:
– 150g surowego tuńczyka
– 2 łyżeczki oleju sezamowego
– 2 łyżeczki sosu sojowego
– 2 łyżeczki soku z limonki
– 1 łyżeczka octu ryżowego
– nasiona sezamu
Tuńczyka posiekaj jak najdrobniej. Dodaj sos sojowy, sok z limonki, olej sezamowy, ocet ryżowy i wymieszaj całość dokładnie. Włóż do lodówki, żeby się ochłodził, podawaj posypany sezamem.
Tatar z tuńczyka można zjeść w konobie Nebuloza w Rijece.
Konoba Nebuloza
Titov trg 2b,
51000 Rijeka
Telefon: 00385 051/374-501
http://www.konobanebuloza.com/
Jakie potrawy oprócz tatara z tuńczyka możecie spróbować w Kvarnerze? Na moim blogu sporo miejsca poświęcam chorwackiej kuchni. Chciałbym Was zapoznać z tymi wszystkimi lokalnymi produktami i potrawami, które jadają na co dzień w domach Chorwaci. Każdy region ma swoje charakterystyczne smaki. Przeczytajcie pozostałe artykuły z działu Kuchnia Kvarneru. Dobar tek!
Jeśli zastanawiacie się, gdzie kupić autentyczne chorwackie produkty w Polsce, to zajrzyjcie na stronę sklepu internetowego Smaki Dalmacji (https://smakidalmacji.pl/), partnera działu poświęconego kuchni chorwackiej.
Jestem magistrem filologii chorwackiej i zapraszam Cię w podróż po Chorwacji.
Razem odkryjemy to, co w tym pięknym kraju jest najlepszego: urokliwe miasteczka, regionalną kuchnię, lokalne wydarzenia i atrakcje. Zapytamy Chorwatów gdzie warto zjeść, gdzie pójść na kawę, jak ciekawie spędzić czas. Kto, jak nie oni, wie co dobrego jest w okolicy.
Mój blog jest także miejscem promocji chorwackich produktów, języka i kultury. Zakochaj się w Chorwacji i Ty!