Zbieraczom pomagają specjalnie szkolone psy, które dzięki znakomitemu węchowi są wstanie odszukać te niezwykłe grzyby. Na Istrii trufle odkryto stosunkowo niedawno, bo około 80 lat temu. Występują głównie w lasach otaczających słynne miasta na wzgórzach Motovun i Buzet. Jako ciekawostkę, powiem Wam, że na Istrii znaleziono największą na świecie truflę, która trafiła do Księgi Rekordów Guinnessa. Zdarzyło się to w 1999 roku, a szczęśliwym znalazcą był Giancarlo Zigante, obecnie właściciel firmy handlującej truflami. Z marką Zigante z pewnością spotkacie się podczas pobytu na Istrii. Warzącego 1,31 kg i wartego majątek grzyba nie sprzedał, lecz serwował setkom gości podczas wydawanych przez niego otwartych bankietów.
Mimo że trufle są naprawdę drogie, to żeby poczuć ich niepowtarzalny smak wcale nie musicie wydawać fortuny! Liczne restauracje na Istrii serwują w całkiem przystępnych cenach potrawy z truflami, takie jak na przykład ręcznie robione makarony lub mięsa w sosie truflowym. Ponadto trufle znajdziemy w pastach, oliwach, serach a nawet słodyczach. Te produkty również nie są bardzo drogie, a przy tym zazwyczaj ładnie zapakowane. Świetnie sprawdzą się jako oryginalny prezent z Chorwacji.
Składniki:
– 8 jaj
– 150 g trufli
– olej lub oliwa
– natka pietruszki
– pieprz
– sól
Sposób przygotowania:
Na rozgrzaną patelnie wylać rozmącone jajka. Na masę położyć cienko pokrojoną truflę, dodać pieprz i sól do smaku. Kiedy masa jajeczna się zetnie, posypać drobno posiekaną natką pietruszki i podawać pokrojoną na kawałki.
W większości restauracji na Istrii dostaniecie dania z truflami. Jeśli nie świeżymi, to chociaż, tańsze, z pastą truflową.
My polecamy konobę Puli Pineta w malowniczym miasteczku Žminj:
Konoba Puli Pineta
Karlov Vrt 1, Žminj
Telefon: 0385 098/99-11-795
http://www.konoba-pulipineta.com/
Trufle są prawdziwym rarytasem, ale to nie jedyna atrakcja kulinarna, która czeka na Was na Istrii. Zapraszam Was do działu mojego bloga poświęconego kuchni chorwackiej. Dowiecie się tam co jada się w poszczególnych regionach Chorwacji. Kuchnia Istrii na przykład słynie ze znakomitych serów i dzikich szparagów. Dobar tek!
Jestem magistrem filologii chorwackiej i zapraszam Cię w podróż po Chorwacji.
Razem odkryjemy to, co w tym pięknym kraju jest najlepszego: urokliwe miasteczka, regionalną kuchnię, lokalne wydarzenia i atrakcje. Zapytamy Chorwatów gdzie warto zjeść, gdzie pójść na kawę, jak ciekawie spędzić czas. Kto, jak nie oni, wie co dobrego jest w okolicy.
Mój blog jest także miejscem promocji chorwackich produktów, języka i kultury. Zakochaj się w Chorwacji i Ty!