Składniki:
– makaron šurlice
– 1 kg wołowiny
– 2 cebule
– 2 świeże pomidory
– 100 ml oleju
– 4 ząbki czosnku
– 200 ml wina
– natka pietruszki
– sól i pieprz
– tarty parmezan
Sposób przygotowania:
Zeszklij pokrojoną cebulę, dodaj posiekany czosnek, mięso przesmaż trochę, następnie dodaj pokrojoną natkę pietruszki i pomidory pokrojone w kostkę. Duś całość na małym ogniu pod przykryciem przez około 1,5 godziny, podlewając co jakiś czas wodą i winem. W międzyczasie ugotuj makaron šurlice. Makaron podawaj polany sosem z mięsem i posypany tartym parmezanem.
Šurlice są charakterystyczne dla Krku i zjecie je w wielu lokalach na wyspie. My polecamy Wam konobę Zora w małej, ale uroczej miejscowości Dobrinj. Lokal serwuje także inne wyspiarskie specjały:
Konoba Zora
Dobrinj 71,
51514, Dobrinj,
Telefon: +385 51 848 250
Jakie specjały oprócz makaronu šurlice możecie skosztować w Kvarnerze? Na moim blogu sporo miejsca poświęcam chorwackiej kuchni. Chciałbym Was zapoznać z tymi wszystkimi lokalnymi produktami i potrawami, które jadają na co dzień w domach Chorwaci. Każdy region ma swoje charakterystyczne smaki. Przeczytajcie pozostałe artykuły z działu Kuchnia Kvarneru. Dobar tek!
Jeśli zastanawiacie się, gdzie kupić autentyczne chorwackie produkty w Polsce, to zajrzyjcie na stronę sklepu internetowego Smaki Dalmacji (https://smakidalmacji.pl/), partnera działu poświęconego kuchni chorwackiej.
Jestem magistrem filologii chorwackiej i zapraszam Cię w podróż po Chorwacji.
Razem odkryjemy to, co w tym pięknym kraju jest najlepszego: urokliwe miasteczka, regionalną kuchnię, lokalne wydarzenia i atrakcje. Zapytamy Chorwatów gdzie warto zjeść, gdzie pójść na kawę, jak ciekawie spędzić czas. Kto, jak nie oni, wie co dobrego jest w okolicy.
Mój blog jest także miejscem promocji chorwackich produktów, języka i kultury. Zakochaj się w Chorwacji i Ty!