Jeśli chodzi o gleby, to winiarze wyróżniają tu dwa główne rodzaje: glebę czerwoną, występująca wzdłuż wybrzeża i białą, gliniastą, charakterystyczną dla interioru. Czy nie pomyśleliście, że czerwona gleba daje wino czerwone, a biała rodzi wino białe? Może się to wydawać trochę śmieszne, ale tak rzeczywiście jest. Czerwona ziemia nadaje się do uprawy ciemnych odmian winogron, z których powstają głębokie i intensywne wina. W ziemi białej zaś sadzi się szczepy jasnych winogron, a wina z nich wytworzone są świeże i aromatyczne.
Teran to czerwone wino produkowane z autochtonicznego, czyli pochodzącego z Istrii, szczepu o tej samej nazwie. Jest najpopularniejszym miejscowym szczepem. Pierwsze wzmianki o jego uprawie pochodzą z XIV wieku, w przeszłości było pite głównie przez szlachtę, teraz możemy się nim cieszyć także my, zwykli śmiertelnicy. Grona rosną na dużych kiściach, mają soczysty miąższ i grubą, jędrną skórkę. Wino charakteryzuje się purpurową barwą, w zapachu dominują nuty malin i pieprzu, smak jest pełny i wyraźny, lekko cierpki. Jako przekąskę do wina polecam miejscową szynkę (pršut) lub ser.
Jeżeli zdarzy Wam się odpoczywać w cieniu w gorący letni dzień, patrząc na morze lub krzątaninę ludzi wokół, to proponuję wziąć przykład z rodowitych mieszkańców Istrii i wzbogacić ten zacny sposób spędzania czasu kieliszkiem schłodzonej malvaziji
Malvazija to szczep jasnych winogron uprawiany na Istrii od stuleci i w Chorwacji kojarzony właśnie z tym regionem, ale jest on znany także w innych rejonach Śródziemnomorza, m.in., Słowenii, Czarnogórze, Albanii, Grecji i Francji. Z Europy dotarł nawet do Nowego Świata, gdzie jest z powodzeniem uprawiany w Kalifornii.
Istryjska malvazija zawiera dosyć dużo alkoholu – od 11,5 do 13,5%, aromat jest pełny, harmonijny, kwiatowo – owocowy. Specyficzną jest nuta przypominająca kwiat akacji, a wśród aromatów owocowych dominują jabłko, śliwka i morela.
Z uprawy malvaziji słynnie szczególnie miasteczko Brtonigla, gdzie podobno powstają najlepsze wina z tego szczepu i gdzie odbywa się Festiwal Istryjskiej Malvaziji. Zabytkowe miasteczo położone malowniczo na wzgórzu, niedaleko Novigradu i Umagu jest warte odwiedzenia. Oprócz winnic znajdują się tam znakomite restauracje, a w okolicy jaskinia Mramornica i Aquapark Istralandia.
Muškat, uprawiany w okolicy miasteczka Momjan, o krok od słoweńskiej granicy, to prawdziwy klejnot wśród istryjskich win. W 1935 roku zdobył on złoty medal na międzynarodowej wystawie w Brukseli, a jego walory doceniono także w Wiedniu, gdzie raczył się nim cesarz Franciszek Józef oraz w Rzymie, gdzie był pity przez króla Emanuela III.
Wino występuje w wersji wytrawnej oraz słodkiej, ta druga przypadnie zapewne do gustu paniom. Muškat ma intensywnie złotą barwę i zapach przywodzi na myśl dzikie goździki, róże i szałwię. Przed spożyciem trunek koniecznie schłodźcie do temperatury około 12 °C.
Istryjskie wina są naprawdę znakomite, ale do wina warto zjeść coś dobrego i lokalnego. Zapraszam Was do działu mojego bloga poświęconego kuchni chorwackiej. Dowiecie się tam co jada się w poszczególnych regionach Chorwacji. Kuchnia Istrii na przykład słynie z trufli i dzikich szparagów. Dobar tek!
Jeśli zastanawiacie się, gdzie kupić autentyczne chorwackie produkty w Polsce, to zajrzyjcie na stronę sklepu internetowego Smaki Dalmacji (https://smakidalmacji.pl/), partnera działu poświęconego kuchni chorwackiej.
Jestem magistrem filologii chorwackiej i zapraszam Cię w podróż po Chorwacji.
Razem odkryjemy to, co w tym pięknym kraju jest najlepszego: urokliwe miasteczka, regionalną kuchnię, lokalne wydarzenia i atrakcje. Zapytamy Chorwatów gdzie warto zjeść, gdzie pójść na kawę, jak ciekawie spędzić czas. Kto, jak nie oni, wie co dobrego jest w okolicy.
Mój blog jest także miejscem promocji chorwackich produktów, języka i kultury. Zakochaj się w Chorwacji i Ty!