Składniki:
– porcja kaszki kukurydzianej
– 15 dk słoniny
– 1 cebula
– kwaśna śmietana
– sól
– pieprz
Sposób przygotowania:
Kaszkę kukurydzianą lekko posólcie i ugotujcie na niedużym ogniu stale mieszając. Słoninę pokrójcie na małe kawałki podsmażcie na patelni, kiedy wytopi się tłuszcz, dodajcie cebulę i lekko ją zrumieńcie. Polentę wylejcie na talerz, polejcie tłuszczem ze skwarkami i udekorujcie kleksem śmietany, a na koniec dodajcie świeżo zmielonego pieprzu.
To bardzo proste danie i rzadko jest podawane w restauracjach, raczej je się je w domu. Was też zachęcam, żeby przygotować je samemu.
Na moim blogu sporo miejsca poświęcam chorwackiej kuchni. Chciałbym Was zapoznać z tymi wszystkimi lokalnymi produktami i potrawami, które jadają na co dzień w domach Chorwaci. Każdy region ma swoje charakterystyczne smaki. Przeczytajcie pozostałe artykuły z działu Kuchnia Kvarneru. Dobar tek!
Jestem magistrem filologii chorwackiej i zapraszam Cię w podróż po Chorwacji.
Razem odkryjemy to, co w tym pięknym kraju jest najlepszego: urokliwe miasteczka, regionalną kuchnię, lokalne wydarzenia i atrakcje. Zapytamy Chorwatów gdzie warto zjeść, gdzie pójść na kawę, jak ciekawie spędzić czas. Kto, jak nie oni, wie co dobrego jest w okolicy.
Mój blog jest także miejscem promocji chorwackich produktów, języka i kultury. Zakochaj się w Chorwacji i Ty!