Składniki:
– 15 sardynek
– 3 kromki chleba namoczone w mleku
– 1 cebula
– 3 ząbki czosnku
– trochę pietruszki, rozmarynu, soli i pieprzu
– 3-4 łyżki bułki tartej
Sposób przygotowania:
Sardynki oczyść i usuń kręgosłupy, następnie pokrój drobno. Posiekaj cebulę, czosnek, pietruszkę i rozmaryn, dodaj do wymoczonego chleba i sardynek, wymieszaj dokładnie. Dopraw solą oraz pieprzem i odstaw na pół godziny do lodówki. Z powstałej masy uformuj nieduże pulpety i usmaż na rozgrzanej oliwie.
Sardynki i inne owoce morza zjesz w restauracji Ana na Rabie:
Restauracja Ana
Palit 80,
miasto Rab 51280
Na moim blogu sporo miejsca poświęcam chorwackiej kuchni. Chciałbym Was zapoznać z tymi wszystkimi lokalnymi produktami i potrawami, które jadają na co dzień w domach Chorwaci. Każdy region ma swoje charakterystyczne smaki. Przeczytajcie pozostałe artykuły z działu Kuchnia Kvarneru. Dobar tek!
Jeśli zastanawiacie się, gdzie kupić autentyczne chorwackie produkty w Polsce, to zajrzyjcie na stronę sklepu internetowego Smaki Dalmacji (https://smakidalmacji.pl/), partnera działu poświęconego kuchni chorwackiej.
Jestem magistrem filologii chorwackiej i zapraszam Cię w podróż po Chorwacji.
Razem odkryjemy to, co w tym pięknym kraju jest najlepszego: urokliwe miasteczka, regionalną kuchnię, lokalne wydarzenia i atrakcje. Zapytamy Chorwatów gdzie warto zjeść, gdzie pójść na kawę, jak ciekawie spędzić czas. Kto, jak nie oni, wie co dobrego jest w okolicy.
Mój blog jest także miejscem promocji chorwackich produktów, języka i kultury. Zakochaj się w Chorwacji i Ty!