Ten lokalny szczep uprawia się w dolinie niedaleko miejscowości Vrbnik na wyspie Krk i podobno jego uprawa udaje się jedynie tam. Nazwa wina pochodzi od przymiotnika „žlahten” znaczącego „szlachetny”. Žlahtina jest białym winem o świeżym, lekko kwaskowatym smaku i dyskretnym aromacie, w którym dominują nuty kwiatowe oraz jabłka, a zawartość alkoholu wynosi 11 %. Najlepiej komponuje się z owczym serem, rybami i owocami morza oraz białym mięsem. To odświeżające wino, uprzednio dobrze schłodzone, polecam do obiadu lub kolacji, zwłaszcza w gorący dzień.
Wino musujące produkowane metodą szampańską, dojrzewające na dnie morza! Wszystko zaczęło się w 2006 roku, kiedy winiarze z Vrbnika na wyspie Krk postanowili przeprowadzić eksperyment i przeprowadzić proces do dojrzewania swojego wina musującego na dnie morza. Wino wytwarza się z lokalnego szczepu žlahtina, bez dodatku cukru, następnie umieszcza na dnie morza, na głębokości 30 metrów, gdzie panuje stała temperatura 12 stopni Celsjusza, idealna do dojrzewania szampana. Wyniki eksperymentu okazały się znakomite, wino dojrzewające pod wodą okazało się lepsze niż to starzejące się na powierzchni, a obrosła morskimi żyjątkami butelka zyskała niepowtarzalny charakter. Trunek zdobył nagrody na licznych wystawach. Wino produkowane jest przez PZ Vrbnik:
Każda butelka podmorskiego Valometa jest rarytasem, ale jeżeli nie uda się Wam go dostać, możecie skosztować wina dojrzewającego w piwnicy, które jest również znakomite.
Likier w prawdzie nie jest winem, ale postanowiłem go tutaj wspomnieć, gdyż również stanowi część miejscowego dziedzicta kulinarno – kultuarlnego. Znaczną część Górskiego Kotaru i Liki pokrywa las, a miejscowa ludność wie jak wykorzystać jego dary. Z leśnych owoców, czyli jagód, jeżyn, poziomek i żurawiny od pokoleń przygotowuje się likier, który nie dość, że jest pyszny, to na dodatek działa prozdrowotne wzmacniając układ odpornościowy.
Na moim blogu sporo miejsca poświęcam chorwackiej kuchni. Z jednej strony chciałbym, żebyście jadąc do Chorwacji wiedzieli jakich lokalnych potraw możecie spróbować i gdzie. Z drugiej strony podaję przepisy tak, abyście byli w stanie ugotować te fantastyczne potrawy w apartamencie lub w swoim polskim domu. Przeczytajcie pozostałe artykuły z działu Kuchnia Kvarneru. Dobar tek!
Jeśli zastanawiacie się, gdzie kupić autentyczne chorwackie produkty w Polsce, to zajrzyjcie na stronę sklepu internetowego Smaki Dalmacji (https://smakidalmacji.pl/), partnera działu poświęconego kuchni chorwackiej.
Jestem magistrem filologii chorwackiej i zapraszam Cię w podróż po Chorwacji.
Razem odkryjemy to, co w tym pięknym kraju jest najlepszego: urokliwe miasteczka, regionalną kuchnię, lokalne wydarzenia i atrakcje. Zapytamy Chorwatów gdzie warto zjeść, gdzie pójść na kawę, jak ciekawie spędzić czas. Kto, jak nie oni, wie co dobrego jest w okolicy.
Mój blog jest także miejscem promocji chorwackich produktów, języka i kultury. Zakochaj się w Chorwacji i Ty!