Składniki:
– 1 kg ryb różnych gatunków
– 1/2 kg cebuli
– kilka pomidorów
– sól
– ocet winny
– natka pietruszki
– 100 ml oliwy
– 2 ząbki czosnku
– 200 ml białego lub czerwonego wina
– pieprz
– około 400 ml wody
Sposób przygotowania:
Ryby umyj, oczyść i pokrój na duże kawałki. Cebulę i czosnek posiekaj a następnie zeszklij na oliwie. Do przesmażonej cebuli i czosnku dodaj pokrojone pomidory i duś 10 – 15 minut dopóki nie zmiękną. Na patelnie połóż ryby, całość polej octem winnym i winem, gotuj na małym ogniu pod przykryciem 30 – 40 minut. Ryby nie mieszaj podczas gotowania, żeby się nie rozpadła. Kiedy potrawa będzie gotowa, posyp ją natką pietruszki.
Brodet zjecie w restauracji Ana na Rabie:
Restauracja Ana
Palit 80,
miasto Rab 51280
Na moim blogu sporo miejsca poświęcam chorwackiej kuchni. Warto dowiedzieć się co jadają w domach Chorwaci i próbować autentycznej regionalnej kuchni. Wśród restauracji wybierajcie te gdzie jadają miejscowi. Te nastawione głównie na turystów nie prezentują ta kwysokiego poziomu. Przeczytajcie pozostałe moje artykuły z działu Kuchnia Kvarneru. Dobar tek!
Jeśli zastanawiacie się, gdzie kupić autentyczne chorwackie produkty w Polsce, to zajrzyjcie na stronę sklepu internetowego Smaki Dalmacji (https://smakidalmacji.pl/), partnera działu poświęconego kuchni chorwackiej.
Jestem magistrem filologii chorwackiej i zapraszam Cię w podróż po Chorwacji.
Razem odkryjemy to, co w tym pięknym kraju jest najlepszego: urokliwe miasteczka, regionalną kuchnię, lokalne wydarzenia i atrakcje. Zapytamy Chorwatów gdzie warto zjeść, gdzie pójść na kawę, jak ciekawie spędzić czas. Kto, jak nie oni, wie co dobrego jest w okolicy.
Mój blog jest także miejscem promocji chorwackich produktów, języka i kultury. Zakochaj się w Chorwacji i Ty!