Składniki:
– 1,2 kg kalmarów (lub 800 g oczyszczonych)
– 100 ml oliwy
– 3 ząbki czosnku
– 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
– 60 g suszonych pomidorów
– 600 g młodych ziemniaków
– sól
– czarny pieprz mielony
– 100 ml białego wina
– 200 ml wody
– 25 g pistacji
– odrobina szczypiorku
Sposób przygotowania:
Kalmary należy umyć i oczyścić, a następnie pokroić na kawałki i przesmażyć na oliwie. Do smażących się kalmarów dodaj posiekany czosnek, natkę pietruszki, suszone pomidory, obrane ziemniaki, dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Wlej białe wino i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 30 minut. Gotową potrawę posyp na talerzu grubo posiekanymi pistacjami i polej odrobiną oliwy.
Kalmary zjecie w konobie Nebuloza w Rijece:
Konoba Nebuloza
Titov trg 2b,
51000 Rijeka
Telefon: 00385 051/374-501
http://www.konobanebuloza.com/
Jadąc do Chorwacji wiele osób chce skosztować świeżych owoców morza. W końcu w naszym kraju jest o nie ciężko. Chorwackie wybrzeże daje okazję by je kosztować, ale to nie jedyny rarytas, na który możecie liczyć A na co jeszcze?. Na moim blogu sporo miejsca poświęcam chorwackiej kuchni. . Każdy region ma swoje charakterystyczne smaki. Przeczytajcie pozostałe artykuły z działu Kuchnia Kvarneru. Dobar tek!
Jeśli zastanawiacie się, gdzie kupić autentyczne chorwackie produkty w Polsce, to zajrzyjcie na stronę sklepu internetowego Smaki Dalmacji (https://smakidalmacji.pl/), partnera działu poświęconego kuchni chorwackiej.
Jestem magistrem filologii chorwackiej i zapraszam Cię w podróż po Chorwacji.
Razem odkryjemy to, co w tym pięknym kraju jest najlepszego: urokliwe miasteczka, regionalną kuchnię, lokalne wydarzenia i atrakcje. Zapytamy Chorwatów gdzie warto zjeść, gdzie pójść na kawę, jak ciekawie spędzić czas. Kto, jak nie oni, wie co dobrego jest w okolicy.
Mój blog jest także miejscem promocji chorwackich produktów, języka i kultury. Zakochaj się w Chorwacji i Ty!