Składniki:
– duże opakowanie naturalnego jogurtu
– 2 jajka
– 2 paczki cukru waniliowego
– trochę soli
– 2 łyżeczki cukru
– dwie szklanki gładkiej mąki
– 1 opakowanie proszku do pieczenia
– 1 łyżka brandy lub rakiji
– olej do smażenia
Sposób przygotwania
Wszystkie składniki wymieszaj w misce, aby powstało gładkie ciasto, jakby było zbyt rzadkie dodaj trochę mąki. Olej rozgrzej w garnku i kładź ciasto łyżką. Smaż najpierw z jednej strony na rumiano, potem przewróć na drugą stronę.
Fritule zjecie w konobie Dolina, niedaleko pięknego Motovunu:
Konoba Dolina
Gradinje 59/1
Livade koło Motovunu
+385 (0)52 664 091
Fritule bardzo przypominają nasze pączki i robione tradycyjnymi metodami są bardzo smaczne. A czego jeszcze można spróbować na Istrii? Zapraszam Was do działu mojego bloga poświęconego kuchni chorwackiej. Dowiecie się tam co jada się w poszczególnych regionach Chorwacji. Kuchnia Istrii na przykład słynie też ze znakomitych serów i dzikich szparagów. Dobar tek!
Jestem magistrem filologii chorwackiej i zapraszam Cię w podróż po Chorwacji.
Razem odkryjemy to, co w tym pięknym kraju jest najlepszego: urokliwe miasteczka, regionalną kuchnię, lokalne wydarzenia i atrakcje. Zapytamy Chorwatów gdzie warto zjeść, gdzie pójść na kawę, jak ciekawie spędzić czas. Kto, jak nie oni, wie co dobrego jest w okolicy.
Mój blog jest także miejscem promocji chorwackich produktów, języka i kultury. Zakochaj się w Chorwacji i Ty!