Polecam spróbować zwłaszcza te, które wzbogacone są o lokalne dodatki. Mamy więc sery z dodatkiem wina teran, z truflami, zawijany w liście winogron. Najlepsze sery robi się z mleka krów i owiec, które pasą się na świeżym powietrzu, wdychają morskie powietrze i jedzą rosnące dziko zioła. To wszystko wpływa na smak produktu.
– Mljekara Latus iz Žminja
– OPG Macan z Stancije Ćipuli kraj Savičente
– Zlata iz Ćepić Polja
– OPG Peršića iz Pule
– Sia iz Gurana
– Vesna Sir iz Loborike
– Sirana Orbanić iz Kašćergana kraj Pazina
– Stancija Kumparička nedaleko Marčane
Pewnie zastanawiace się czego jeszcze można spróbować na Istrii?. Zapraszam Was do działu mojego bloga poświęconego Kuchni Istrii . Dobar tek!
Jeśli zastanawiacie się, gdzie kupić autentyczne chorwackie produkty w Polsce, to zajrzyjcie na stronę sklepu internetowego Smaki Dalmacji (https://smakidalmacji.pl/), partnera działu poświęconego kuchni chorwackiej.
Jestem magistrem filologii chorwackiej i zapraszam Cię w podróż po Chorwacji.
Razem odkryjemy to, co w tym pięknym kraju jest najlepszego: urokliwe miasteczka, regionalną kuchnię, lokalne wydarzenia i atrakcje. Zapytamy Chorwatów gdzie warto zjeść, gdzie pójść na kawę, jak ciekawie spędzić czas. Kto, jak nie oni, wie co dobrego jest w okolicy.
Mój blog jest także miejscem promocji chorwackich produktów, języka i kultury. Zakochaj się w Chorwacji i Ty!