Składniki:
– 320 g makaronu fuži
– 80 g pasty truflowej
– odrobina oliwy
– 80 g masła
– 200 ml śmietany
– sól
– pieprz
– parmezan
Sposób przygotowania:
Makaron ugotuj w osolonej wodzie, tak by był sprężysty. Na patelni rozpuść masło, ale uważaj by się nie przypaliło. Do roztopionego masła dodaj śmietanę i całość lekko zagotuj. Na koniec do sosu dodaj makaron i pastę truflową, wszystko wymieszaj. Porcje podawaj posypane świeżo startym parmezanem.
Fuži i inne wspaniałe istryjskie potrawy zjecie w konobie Malo Selo w miasteczku Buje. Nie zabraknie trufli i słynnej wołowiny z miejscowej rasy bydła boškarin. Wszystkie produkty wykorzystywane na kuchni są domowe, nie ma nic z supermarketu. Lokal jest zamknięty w środy, w pozostałe dni czynny w godzinach 12 – 22.
Konoba Malo Selo
Fratrija 1, Kaldanija
52460 Buje
Telefon: +385 052 777 332
Fuži są rodzajem makaronu, którego prawdopodobnie nie zjecie nigdzie indziej. A czego jeszcze można spróbować na Istrii?. Zapraszam Was do działu mojego bloga poświęconego kuchni chorwackiej. Dowiecie się tam co jada się w poszczególnych regionach Chorwacji. Kuchnia Istrii na przykład słynie też ze znakomitych serów i dzikich szparagów. Dobar tek!
Jeśli zastanawiacie się, gdzie kupić autentyczne chorwackie produkty w Polsce, to zajrzyjcie na stronę sklepu internetowego Smaki Dalmacji (https://smakidalmacji.pl/), partnera działu poświęconego kuchni chorwackiej.
Jestem magistrem filologii chorwackiej i zapraszam Cię w podróż po Chorwacji.
Razem odkryjemy to, co w tym pięknym kraju jest najlepszego: urokliwe miasteczka, regionalną kuchnię, lokalne wydarzenia i atrakcje. Zapytamy Chorwatów gdzie warto zjeść, gdzie pójść na kawę, jak ciekawie spędzić czas. Kto, jak nie oni, wie co dobrego jest w okolicy.
Mój blog jest także miejscem promocji chorwackich produktów, języka i kultury. Zakochaj się w Chorwacji i Ty!