Istarski pršut robiony jest z mięsa świń karmionych tradycyjną paszą, mięso przed suszeniem soli się i pieprzy. Gotowa szynka ma intensywny aromat, czerwoną barwę i jest lekko słona. Powinna być ręcznie krojona ostrym nożem, bez użycia krajalnicy. Pytajcie o nią w restauracjach serwujących tradycyjne istryjskie potrawy.
Istryjską szynkę jako przekąskę dostaniecie w większości dobrych lokalnych restauracji. Ja polecam ze względu na bogatą ofertę również innych istryjskich specjałów i znakomitą jakość składników konobę Malo Selo w Buje:
Konoba Malo Selo
Fratrija 1, Kaldanija
52460 Buje
Telefon: +385 052 777 332
Przebywając w Chorwacji istarski pršut możecie kupić w sklepie i jeść do chleba, to przecież rodzaj szynki i nie wymaga dodatkowego przygotowywania. Inne regionalne specjały można zrobić samemu w apartamencie lub zjeść w restuaracji. Przy każdej opisywanej przeze mnie potrawie podaję zarówno przepis, jak i restuarację, w której można ją spróbować. Jeśli chcecie poznać więcej dań, zapraszam Was do działu mojego bloga poświęconego kuchni chorwackiej. Dowiecie się tam co jada się w poszczególnych regionach Chorwacji. Kuchnia Istrii na przykład słynie też ze znakomitych serów i dzikich szparagów. Dobar tek!
Jeśli zastanawiacie się, gdzie kupić autentyczne chorwackie produkty w Polsce, to zajrzyjcie na stronę sklepu internetowego Smaki Dalmacji (https://smakidalmacji.pl/), partnera działu poświęconego kuchni chorwackiej.
Jestem magistrem filologii chorwackiej i zapraszam Cię w podróż po Chorwacji.
Razem odkryjemy to, co w tym pięknym kraju jest najlepszego: urokliwe miasteczka, regionalną kuchnię, lokalne wydarzenia i atrakcje. Zapytamy Chorwatów gdzie warto zjeść, gdzie pójść na kawę, jak ciekawie spędzić czas. Kto, jak nie oni, wie co dobrego jest w okolicy.
Mój blog jest także miejscem promocji chorwackich produktów, języka i kultury. Zakochaj się w Chorwacji i Ty!