Jest to danie tzw. kuchni biednej, było spożywane przez prostych ludzi, którzy do jego przyrządzenia używali składników z własnego gospodarstwa. Dziś pljukanci nadal goszczą na stołach w zwykłych istryjskich domach, ale też serwowane są w najbardziej nawet eleganckich restauracjach. Dodatki, z którymi są podawane zmieniają się w zależności od sezonu, mogą to być szparagi, trufle, prawdziwki, gulasz lub owczy ser. Spróbujcie ich koniecznie, są naprawdę pyszne.
Składniki:
– pół kilograma makaronu pljukanci
– 1 mniejsza główka cebuli
– 1 ząbek czosnku
– trochę oliwy z oliwek
– 100 g szparagów (najlepiej dzikich)
– 100 g prosciutto
– pół litra śmietany do gotowania
– sól, pieprz
– natka pietruszki
– parmezan
Sposób przygotowania:
Makaron ugotujcie w osolonej wodzie. Po ugotowaniu powinien być sprężysty. Na oliwie zeszklijcie posiekaną cebulę i czosnek, dodajcie pokrojony w paski pršut (prosciutto) i szparagi (można dać surowe, a jeśli ktoś woli mogą być lekko podgotowane w wodzie), duście wszystko razem około 10 minut. Kiedy składniki się podduszą, wlejcie śmietanę, pogotujcie jeszcze parę minut, następnie dodajcie makaron i wszystko wymieszajcie razem na patelni.
Pljukanci i inne istryjskie dania, w tym mięsa i owoce morza zjecie niedaleko Poreča, w restauracji Istarska konoba, serwującej pyszne domowe jedzenie, w nastrojowych wnętrzach:
Istarska konoba
Buići 30,
52440, Kadumi
Telefon: 00385 52 460 020
Pljukanci są rodzajem makaronu, którego prawdopodobnie nie zjecie nigdzie indziej. A czego jeszcze można spróbować na Istrii?. Zapraszam Was do działu mojego bloga poświęconego kuchni chorwackiej. Dowiecie się tam co jada się w poszczególnych regionach Chorwacji. Kuchnia Istrii na przykład słynie też ze znakomitych serów i dzikich szparagów. Dobar tek!
Jeśli zastanawiacie się, gdzie kupić autentyczne chorwackie produkty w Polsce, to zajrzyjcie na stronę sklepu internetowego Smaki Dalmacji (https://smakidalmacji.pl/), partnera działu poświęconego kuchni chorwackiej.
Jestem magistrem filologii chorwackiej i zapraszam Cię w podróż po Chorwacji.
Razem odkryjemy to, co w tym pięknym kraju jest najlepszego: urokliwe miasteczka, regionalną kuchnię, lokalne wydarzenia i atrakcje. Zapytamy Chorwatów gdzie warto zjeść, gdzie pójść na kawę, jak ciekawie spędzić czas. Kto, jak nie oni, wie co dobrego jest w okolicy.
Mój blog jest także miejscem promocji chorwackich produktów, języka i kultury. Zakochaj się w Chorwacji i Ty!