Lokalny omlet ze swojskich jaj, wiosną przygotowywany z dodatkiem dzikich szparagów i młodej cebuli. Do popularnych dodatków należą także kiełbasa, szynka, grzyby i sery. Często można […]
Na Istrii wytwarza się znakomite sery, zarówno z mleka krowiego, jak i z owczego. Polecam spróbować zwłaszcza te, które wzbogacone są o lokalne dodatki. Mamy więc […]
Kawałki tradycyjnej surowej wieprzowej kiełbasy podsmażone na oliwie a potem podduszone w winie. Proste, wiejskie jedzenie, ale ze względu na wysoką jakość składników naprawdę smaczne. Szybka […]
Tradycyjna istryjska szynka powstaje w długim, trwającym rok procesie suszenia. Aby proces ten przebiegał prawidłowo, potrzebna jest bura – północny, chłodny wiatr wiejący na Istrii. Istarski […]
Fuži to kolejny rodzaj makaronu typowy dla Istrii. W tym przypadku ciasto makaronowe kroimy na kawałki w kształcie rombu, następnie ciasto nawijamy na cienki patyczek i […]
A teraz coś dla miłośników makaronu. Pljukanci to jego rodzaj charakterystyczny dla Istrii. Ciasto makaronowe kroi się na malutkie kawałeczki, a potem rolując miedzy dłoniami uzyskuje […]
Sezon na mule przypada na luty i marzec, ale także o innych porach roku można spróbować małży przyrządzonych sposobem „na buzaru” – gotowanych w sosie na […]
Małże św. Jakuba, znane także jako przegrzebki, są jednym z morskich przysmaków, które oferuje Istria. W środku dużej muszli znajduje się delikatne i aromatyczne mięso. Szczególnie […]
Trufle (tartufi), z których słynie Istria, to najdroższe grzyby na świecie, kilogram białej trufli kosztuje około 4 tysiące Euro, a czarnej 2 tysiące Euro. Są niezwykle […]
Istryjskie wina zawdzięczają swoje wysoką jakość specyficznej glebie i warunkom klimatycznym. W końcu winorośl rośnie w miejscu gdzie spotykają się masy powietrza znad Alp i Morza […]