Składniki:
– 500 g oczyszczonych kalmarów
– 2 torebeczki z atramentem mątwy
– posiekana natka pietruszki
– 200 ml białego wina
– 250 g ryżu
– 100 ml oliwy z oliwek
– 2 cebule
– 3 ząbki czosnku
– liść laurowy
Sposób przygotowania:
Kalmary oczyść, umyj i pokrój na kawałki. Na oliwie zeszklij posiekaną cebulę i czosnek, dodaj kalmary i smaż na niedużym ogniu przez 10 minut. Wlej wino, dodaj liść laurowy i duś jeszcze przez 30 minut. Następnie dodaj ryż, atrament i posiekaną natkę pietruszki. Wszystko gotuj powoli, co jakiś czas mieszając i w razie potrzeby podlewając wodą, dopóki ryż się nie ugotuje.
Crni rižoto jest w popularnym daniem w restauracjach Północnej Dalmacji. Jeśli będziecie w Zadarze, wstąpcie do konoby Martinac:
Konoba Martinac
Alesandra Paravije 7,
Zadar 23000,
Telefon: +385 98 308 869
Crni risotto to potrawa bardzo oryginalna. A jakie kulinarne niespodzianki oczekują na Was jeszcze w Chorwacji? Zapraszam Was do działu bloga Kuchnia Dalmacji Północnej, gdzie przygotowalem serię artykułów z oryginalnymi przepisami oraz polecanymi restauracjami. Kuchnia chorwacka to kuchnia regionalna!
Jeśli zastanawiacie się, gdzie kupić autentyczne chorwackie produkty w Polsce, to zajrzyjcie na stronę sklepu internetowego Smaki Dalmacji (https://smakidalmacji.pl/), partnera działu poświęconego kuchni chorwackiej.
Jestem magistrem filologii chorwackiej i zapraszam Cię w podróż po Chorwacji.
Razem odkryjemy to, co w tym pięknym kraju jest najlepszego: urokliwe miasteczka, regionalną kuchnię, lokalne wydarzenia i atrakcje. Zapytamy Chorwatów gdzie warto zjeść, gdzie pójść na kawę, jak ciekawie spędzić czas. Kto, jak nie oni, wie co dobrego jest w okolicy.
Mój blog jest także miejscem promocji chorwackich produktów, języka i kultury. Zakochaj się w Chorwacji i Ty!