Ser występuje w dwóch wariantach, jako ser młody – dojrzewający krócej, o jasnej barwie i łagodnym smaku – i dojrzały, twardszy i ciemniejszy oraz ostrzejszy w smaku. Ser produkowany przez mleczarnię Gligora wygrał w 2017 roku konkurs na najlepszy ser na świecie – Global Cheese Awards, organizowany w Wielkiej Brytanii.
Paški sir można kupić w wielu miejscach w Chorwacji, zwłaszcza na targach z artykułami spożywczymi. Jeśli natomiast chcecie zobaczyć jak wygląda proces produkcji paškiego sira, odwiedźcie mleczarnię Gligora w Kolan, gdzie w wybranych godzinach linia produkcyjna udostępniana jest dla zwiedzających. Szczegóły znajdziecie na stronie mleczarni: https://gligora.com/
Sirana Gligora d.o.o.
Figurica 22/A,
23251 Kolan
T: +385 (0)23 698 052
www.gligora.com
Paški sir to jeden z najbardziej znanych chorwackich produktów. Jeśli chcielibyście dowiedzieć się co jadają mieszkańcy okolic Zadaru i Szybenika, to służe Wam pomocą w dziale bloga Kuchnia Dalmacji Północnej przygotowalem serię artykułów z oryginalnymi przepisami oraz polecanymi restauracjami. Kuchnia chorwacka to kuchnia regionalna!
Jeśli zastanawiacie się, gdzie kupić autentyczne chorwackie produkty w Polsce, to zajrzyjcie na stronę sklepu internetowego Smaki Dalmacji (https://smakidalmacji.pl/), partnera działu poświęconego kuchni chorwackiej.
Jestem magistrem filologii chorwackiej i zapraszam Cię w podróż po Chorwacji.
Razem odkryjemy to, co w tym pięknym kraju jest najlepszego: urokliwe miasteczka, regionalną kuchnię, lokalne wydarzenia i atrakcje. Zapytamy Chorwatów gdzie warto zjeść, gdzie pójść na kawę, jak ciekawie spędzić czas. Kto, jak nie oni, wie co dobrego jest w okolicy.
Mój blog jest także miejscem promocji chorwackich produktów, języka i kultury. Zakochaj się w Chorwacji i Ty!