Przepis jest bardzo prosty, ale wymaga dużo cierpliwości, gdyż cielęcina, podlewana co jakiś czas bulionem, powinna dusić się przez 8 – 10 godzin, dopóki się nie rozpadnie. Kiedy mięso jest w końcu gotowe, dodaje się je do ryżu i przygotowuje risotto. Na koniec potrawa posypywana jest owczym serem. Panie, które przeraziła perspektywa wielu godzin spędzonych w kuchni muszę uspokoić. Skaradinski risotto tradycyjnie powinien być przygotowywany przez mężczyzn 😊.
Składniki:
– 1 kg czerwonej cebuli
– 1 kg cielęciny pokrojonej w kostkę
– 500 g ryżu Arborio
– 1 litr wywaru wołowego
– sól, pieprz, gałka muszkatołowa
– twardy ser owczy
Sposób przygotowania:
Cebulę zeszklij na oliwie, po kilku minutach posól ją. Kiedy cebula będzie miękka dodaj cielęcinę pokrojoną w kostkę, podduś trochę, a następnie dolej trochę wywaru cielęcego. Mięso powinno się gotować przynajmniej 6 – 7 godzin na małym ogniu. Kiedy mięso się rozpadnie, dodaj ryż i podlewaj stopniowo wywarem, dopóki ryż nim nie napęcznieje i nie ugotuje się. Na końcu dopraw risotto solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podawaj posypane startym serem.
Skradinski risotto zjecie w słynnej konobie Vinko z Konjevrate w okolicy Szybenika.
Konoba Vinko
Uz cestu 57,
22221, Konjevrate
Skradinski risotto to potrawa regionalna związana z miasteczkiem Skradin. Czyż to nie piękne, że nawet małe miejscowości mają swoje dziedzictwo kulinarne? Poznajcie więcej takich specjałów. Zapraszam Was do działu bloga Kuchnia Dalmacji Północnej, gdzie przygotowalem serię artykułów z oryginalnymi przepisami oraz polecanymi restauracjami. Kuchnia chorwacka to kuchnia regionalna!
Jestem magistrem filologii chorwackiej i zapraszam Cię w podróż po Chorwacji.
Razem odkryjemy to, co w tym pięknym kraju jest najlepszego: urokliwe miasteczka, regionalną kuchnię, lokalne wydarzenia i atrakcje. Zapytamy Chorwatów gdzie warto zjeść, gdzie pójść na kawę, jak ciekawie spędzić czas. Kto, jak nie oni, wie co dobrego jest w okolicy.
Mój blog jest także miejscem promocji chorwackich produktów, języka i kultury. Zakochaj się w Chorwacji i Ty!