Zaskoczy Was zapewne, że zarówno białe i czerwone wina charakteryzują się dużą kwasowością, co jest sprzeczne z naszym wyobrażeniem o tych ziemiach, spalonych słońcem i smaganych silnymi wiatrami. Zamiast pełnych i tanicznych czerwonych win dominuje świeży, delikatny mocno pijalny styl typowy dla plaviny. Wśród białych win jest podobnie, typowym szczepem jest kwaskowata i delikatna maraština.
Babić jest miejscową odmianą ciemnych winogron. Prawdopodobnie pochodzi z wyspy Pag lub okolic Szybenika. Na żyznych glebach daje wina gorszej jakości, natomiast na ubogich kamienistych glebach, przy odpowiednim nasłonecznieniu wytwarza się z niego fantastyczne wina. Zachowuje wysoki poziom kwasowości, która łagodzi wysoką zawartość alkoholu. Dobrze robi mu dojrzewanie w dębowych beczkach, dzięki temu jego aromat staje się bogatszy. Ostatnimi czasy liczba dobrej jakości win tego szczepu na rynku stale rośnie i babić stał się najważniejszym winem Północnej Dalmacji.
Kolejny szczep pochodzący z regionu Północnej Dalmacji, charakteryzuje się grubą skórką, wysoką kwasowością oraz łatwością gromadzenia cukru, z powodu czego nadaje się dobrze do produkcji win słodkich typu prošek. Najczęściej powstaje jednak z niego wino wytrawne, świeże, o jasno żółtej barwie i pełnym lecz delikatnym aromacie, w którym dominują gruszka i cytrusy. Zawartość alkoholu wynosi 11- 12 %.
Czerwone wino o rubinowej barwie, zrównoważonym smaku i aromacie, nadające się do picia jako wino stołowe. Wśród aromatów dominują nuty owocowe i taniny. Plavinę poleca się serwować w temperaturze pokojowej z pikantnymi serami, potrawami z czerwonego mięsa i rybami o ciemnym mięsie (tuńczyk, makrela, sardynka).
Maraština była do niedawna najpopularniejszym szczepem białych winogron w Chorwacji, została jednak wyparta przez debit. Przez długi czas była maraština postrzegana jako wino do codziennego spożycia, nie jako szlachetny trunek na specjalne okazje. To się jednak ostatnimi czasy zmienia i niektórzy producenci, zwłaszcza z okolic Szybenika, produkują wina, które mogą konkurować z najlepszymi pošipami i malvazijami. Wino jest świeże, kwaskowate o dominującym aromacie owoców pestkowych i ziół. Najlepiej jest je serwować schłodzone z białą rybą lub cielęciną.
Maraskino to tradycyjny likier wytwarzany z owoców i liści wiśni maraska, rosnącej w okolicach Zadaru. W porównaniu z naszymi polskimi wiśniami jest mniejsza, ciemniejsza i ma lekko gorzkawy posmak. Receptura likieru pochodzi z XVI wieku, kiedy to dominikanie z zadarskiego klasztoru używali go jako lekarstwo. Początkowo likier znany był tylko nielicznym, ale wszystko odmieniło się kiedy w XVIII wieku ruszyła jego produkcja na skalę przemysłową. W tym okresie maraskino, bądź z włoskiego maraschino, zagościło na stołach koronowanych głów i arystokratów na całym świecie. Na pokładzie statków ten zadarski specjał docierał nawet do obu Ameryk i Australii, a wśród jego wielbicieli byli Napoleon Bonaparte, rosyjski car Mikołaj i brytyjski król Jerzy IV. Dzisiaj maraskino możecie spróbować także Wy, jeśli odwiedzicie Zadar, na pewno będziecie mieli okazję.
Znakomite dalmatyńskie wina warto pić w towarzystwie regionalnych potraw. Jeśli chcielibyście dowiedzieć się co jadają mieszkańcy okolic Zadaru i Szybenika, to służe Wam pomocą w dziale bloga Kuchnia Dalmacji Północnej przygotowalem serię artykułów z oryginalnymi przepisami oraz polecanymi restauracjami. Kuchnia chorwacka to kuchnia regionalna!
Jeśli zastanawiacie się, gdzie kupić autentyczne chorwackie produkty w Polsce, to zajrzyjcie na stronę sklepu internetowego Smaki Dalmacji (https://smakidalmacji.pl/), partnera działu poświęconego kuchni chorwackiej.
Jestem magistrem filologii chorwackiej i zapraszam Cię w podróż po Chorwacji.
Razem odkryjemy to, co w tym pięknym kraju jest najlepszego: urokliwe miasteczka, regionalną kuchnię, lokalne wydarzenia i atrakcje. Zapytamy Chorwatów gdzie warto zjeść, gdzie pójść na kawę, jak ciekawie spędzić czas. Kto, jak nie oni, wie co dobrego jest w okolicy.
Mój blog jest także miejscem promocji chorwackich produktów, języka i kultury. Zakochaj się w Chorwacji i Ty!