Składniki:
– 1 kg muli
– 4-5 ząbków czosnku
– natka pietruszki
– szklanka białego wina
– oliwa z oliwek
– bułka tarta
Sposób przygotowania:
Małże opłuczcie dokładnie w zimnej wodzie, następnie opłukane włóżcie do miski z zimną wodą. Woda musi być zimna, żeby małże się nie otworzyły. W garnku lekko przesmażcie na oliwie posiekany czosnek, dodajcie posiekaną natkę pietruszki. Do oliwy z czosnkiem i pietruszką wrzućcie małże odsączone z wody. Podczas duszenia co jakiś czas mieszajcie. Kiedy zaczną się otwierać wlejcie białe wino. Niech gotują się jeszcze do pełnego otwarcia. Gdy to nastąpi, wsypcie bułkę tartą, by zagęścić sos. Zamieszajcie i potrzymajcie jeszcze na ogniu kilka minut.
Dagnje na buzaru to popularne danie w chorwackich restauracjach. My polecamy Wam dwie, jedną z Zadaru, drugą z okolic Szybenika.
Konoba Martinac
Alesandra Paravije 7,
Zadar 23000
Telefon: +385 98 308 869
Restoran Skala
Rokovacha 7,
Skradin 22222,
Telefon: +385 95 884 5801
Kuchnia dalmatyńska obfituje w dania z ryb i owoców morza, ale nie tylko. Jakie specjały można skosztować w okolicach Zadaru i Szybenika? Zapraszam Was do działu bloga Kuchnia Dalmacji Północnej, gdzie przygotowalem serię artykułów z oryginalnymi przepisami oraz polecanymi restauracjami. Kuchnia chorwacka to kuchnia regionalna!
Jeśli zastanawiacie się, gdzie kupić autentyczne chorwackie produkty w Polsce, to zajrzyjcie na stronę sklepu internetowego Smaki Dalmacji (https://smakidalmacji.pl/), partnera działu poświęconego kuchni chorwackiej.
Jestem magistrem filologii chorwackiej i zapraszam Cię w podróż po Chorwacji.
Razem odkryjemy to, co w tym pięknym kraju jest najlepszego: urokliwe miasteczka, regionalną kuchnię, lokalne wydarzenia i atrakcje. Zapytamy Chorwatów gdzie warto zjeść, gdzie pójść na kawę, jak ciekawie spędzić czas. Kto, jak nie oni, wie co dobrego jest w okolicy.
Mój blog jest także miejscem promocji chorwackich produktów, języka i kultury. Zakochaj się w Chorwacji i Ty!