Benkovac to miasteczko leżące w głębi lądu, słynące z wydobycia kamienia. Będąc w Dalmacji zapewne zwróciliście uwagę, że większość budynków zbudowana jest z charakterystycznego kamienia. Duża część tego kamienia wydobywana jest właśnie w Benkovcu, gdzie znajdują się kamieniołomy.
Składniki:
– 0,5 kg mięsa i wędlin
– 1,5 l wody
– 25 dkg namoczonej białej fasoli
– 25 dkg namoczonej ciecierzycy – 20 dkg soczewicy
– 10 dkg jęczmienia
– 1 duży ziemniak
– 2 czerwone cebule
– 4 ząbki czosnku
– 100 ml oliwy
– 1 liść laurowy
– 3 goździki
Sposób przygotowania:
W garnku na oliwie przesmaż posiekane cebule i czosnek. W innym garnku zagotuj wodę i włóż do niej mięso i wędliny, a następnie pozostałem składniki. Kiedy wszystkie składniki zmiękną, wyciągnij mięso i pokrój na mniejsze kawałki, a następnie dodaj z powrotem do potrawy. Dopraw solą, pieprzem i polej oliwą.
Benkovačko varivo to potrawa regionalna związana z miasteczkiem Benkovac. Czyż to nie piękne, że nawet małe miejscowości mają swoje dziedzictwo kulinarne? Poznajcie więcej takich specjałów. Zapraszam Was do działu bloga Kuchnia Dalmacji Północnej, gdzie przygotowalem serię artykułów z oryginalnymi przepisami oraz polecanymi restauracjami. Kuchnia chorwacka to kuchnia regionalna!
Jeśli zastanawiacie się, gdzie kupić autentyczne chorwackie produkty w Polsce, to zajrzyjcie na stronę sklepu internetowego Smaki Dalmacji (https://smakidalmacji.pl/), partnera działu poświęconego kuchni chorwackiej.
Jestem magistrem filologii chorwackiej i zapraszam Cię w podróż po Chorwacji.
Razem odkryjemy to, co w tym pięknym kraju jest najlepszego: urokliwe miasteczka, regionalną kuchnię, lokalne wydarzenia i atrakcje. Zapytamy Chorwatów gdzie warto zjeść, gdzie pójść na kawę, jak ciekawie spędzić czas. Kto, jak nie oni, wie co dobrego jest w okolicy.
Mój blog jest także miejscem promocji chorwackich produktów, języka i kultury. Zakochaj się w Chorwacji i Ty!