Składniki:
– 1 kg jeżowców
– 0,5 dl oliwy
– 1 cebula
– 2-3 ząbki czosnku
– 1 natki pietruszki
– 0,5 dl białego wina
– 2 cl wina prošek
– sól, pieprz
– 20 dag makaronu spaghetti
– tarty parmezan
Sposób przygotowania:
Jeżowce wstaw do garnka z zimną wodą, a następnie gotuj przez około 20 minut. Uważaj, bo łatwo kipią. Kiedy jeżowce się ugotują, odcedź wodę i wyciągnij mięso ze skorupki wykałaczką. Dobry do jedzenia jest tylko mięsień, czarne jelitko wyrzuć, gdyż jest gorzkie. Na rozgrzanej oliwie zeszklij posiekane cebulę, czosnek i natkę pietruszki. Na patelnię dodaj jeżowce, wlej wino i gotuj około 15 minut na niedużym ogniu. Co jakiś czas mieszaj i jeśli jest taka potrzeba, dolewaj odrobinę wody. Makaron ugotuj al dente, a następnie odcedź i dodaj do jeżowców, całość wymieszaj.
Jeżowce możecie nazbierać sami. Uważajcie tylko, żeby się nie pokłóć. Z drugiej strony łatwiej pójść do restauracji i oddać się pod opiekę doświadczonego kucharza. Z restauracji serwujących jeżowce mogę Wam polecić Konobę Boba w Murter:
Konoba Boba
Ulica Butina 22, Murter,
Dugi Otok/Murter 22243,
Telefon: +385 98 948 5272
Jeżowce nie wyglądają zachęcająco, ale są naprawdę smaczne. Przycztajcie też o innych specjałach podawanych w okolicach Zadaru i Szybenika. Zapraszam Was do działu bloga Kuchnia Dalmacji Północnej, gdzie przygotowalem serię artykułów z oryginalnymi przepisami oraz polecanymi restauracjami. Kuchnia chorwacka to kuchnia regionalna!
Jeśli zastanawiacie się, gdzie kupić autentyczne chorwackie produkty w Polsce, to zajrzyjcie na stronę sklepu internetowego Smaki Dalmacji (https://smakidalmacji.pl/), partnera działu poświęconego kuchni chorwackiej.
Jestem magistrem filologii chorwackiej i zapraszam Cię w podróż po Chorwacji.
Razem odkryjemy to, co w tym pięknym kraju jest najlepszego: urokliwe miasteczka, regionalną kuchnię, lokalne wydarzenia i atrakcje. Zapytamy Chorwatów gdzie warto zjeść, gdzie pójść na kawę, jak ciekawie spędzić czas. Kto, jak nie oni, wie co dobrego jest w okolicy.
Mój blog jest także miejscem promocji chorwackich produktów, języka i kultury. Zakochaj się w Chorwacji i Ty!