Składniki:
– 1,5 kg dorady
– 1,5 kg ziemniaków
– 150 ml oliwy
– 200 ml białego wina
– natka pietruszki
– 3 ząbki czosnku
– rozmaryn
– liść laurowy
– sok z cytryny
– sól
– pieprz czarny
Sposób przygotowania:
Doradę umyj, oczyść i osusz papierowym ręcznikiem. Przed pieczeniem ponacinaj ją i posyp solą oraz pieprzem. Ziemniaki pokrój w talarki i wyłóż w naczyniu do pieczenia, na ziemniaki połóż rybę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz przez około 50 minut, skrapiając całość podczas pieczenia 2 -3 razy oliwą. W międzyczasie wymieszaj wino z wodą, oliwą, posiekanym czosnkiem, rozmarynem, liściem laurowym, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Około 10 minut przed końcem pieczenia wlej powstałą mieszankę do naczynia z doradą i ziemniakami.
Na pieczoną doradę zapraszamy do konoby Skalinada w Murterze:
Konoba Skalinada
Ulica Fausta Vrančića 7,
Murter
Telefon: +385 98 696 048
Pieczona dorada jest typowym daniem kuchni śródziemnomorskiej, bogatej w potrawy z ryb. A jakie inne potrawy zjecie w okolicach Zadaru i Szybenika? Zapraszam Was do działu bloga Kuchnia Dalmacji Północnej, gdzie przygotowalem serię artykułów z oryginalnymi przepisami oraz polecanymi restauracjami. Kuchnia chorwacka to kuchnia regionalna!
Jeśli zastanawiacie się, gdzie kupić autentyczne chorwackie produkty w Polsce, to zajrzyjcie na stronę sklepu internetowego Smaki Dalmacji (https://smakidalmacji.pl/), partnera działu poświęconego kuchni chorwackiej.
Jestem magistrem filologii chorwackiej i zapraszam Cię w podróż po Chorwacji.
Razem odkryjemy to, co w tym pięknym kraju jest najlepszego: urokliwe miasteczka, regionalną kuchnię, lokalne wydarzenia i atrakcje. Zapytamy Chorwatów gdzie warto zjeść, gdzie pójść na kawę, jak ciekawie spędzić czas. Kto, jak nie oni, wie co dobrego jest w okolicy.
Mój blog jest także miejscem promocji chorwackich produktów, języka i kultury. Zakochaj się w Chorwacji i Ty!