Większość producentów trzyma swoje przepisy w tajemnicy, ale wiadomo, że dobre luganige robi się wyłącznie z jakościowego mięsa wieprzowego, soli, pieprzu i innych przypraw, a wśród nich cynamonu, goździków, ziela angielskiego, majeranku, gałki muszkatołowej, kolendry. Niestety, podobnie jak ma to miejsce z polską białą kiełbasą ostatnimi czasy pojawia się coraz więcej nieuczciwych wyrobów, wyprodukowanych z niskiej jakości składników, tak więc próbujcie kiełbasek, które są naprawdę pyszne, ale uważajcie na miejsce, z którego pochodzą.
W Szybeniku luganige można kupić w sklepach mięsnych, zwłaszcza w okolicach Bożego Narodzenia. W 2017 roku lokalna sieć marketów Djelo odtworzyła tradycyjną recepturę kiełbasek i zaoferowała šibenske luganige w swoich sklepach.
Zapraszam Was do działu bloga Kuchnia Dalmacji Północnej, gdzie przygotowalem serię artykułów z oryginalnymi przepisami oraz polecanymi restauracjami. Kuchnia chorwacka to kuchnia regionalna!
Jeśli zastanawiacie się, gdzie kupić autentyczne chorwackie produkty w Polsce, to zajrzyjcie na stronę sklepu internetowego Smaki Dalmacji (https://smakidalmacji.pl/), partnera działu poświęconego kuchni chorwackiej.
Jestem magistrem filologii chorwackiej i zapraszam Cię w podróż po Chorwacji.
Razem odkryjemy to, co w tym pięknym kraju jest najlepszego: urokliwe miasteczka, regionalną kuchnię, lokalne wydarzenia i atrakcje. Zapytamy Chorwatów gdzie warto zjeść, gdzie pójść na kawę, jak ciekawie spędzić czas. Kto, jak nie oni, wie co dobrego jest w okolicy.
Mój blog jest także miejscem promocji chorwackich produktów, języka i kultury. Zakochaj się w Chorwacji i Ty!